50 wystawców – wytwórców tradycyjnej żywności z Łódzkiego, regionalne potrawy do spróbowania i interesujące warsztaty dla całych rodzin promujące zdrowe oraz wartościowe posiłki. To wszystko już za tydzień, w dniach 14-16 listopada podczas targów Natura Food w Łodzi. Częścią wydarzenia będzie Tygiel Smaków, czyli wojewódzki konkurs produktów tradycyjnych.
Tygiel Smaków to marka sama w sobie, a przede wszystkim wyjątkowe wydarzenie promujące lokalne produkty wytwarzane w oparciu o tradycyjne receptury i metody oraz smaki będące dziedzictwem kulinarnym Łódzkiego. Przed nami 15. edycja konkursu, ale z nowymi zasadami, bo laureaci oprócz unikatowych statuetek, czyli Tygielków oraz głównego Tygla Smaków, otrzymają również atrakcyjne nagrody finansowe od 800 do 2000 tys. zł.
Konkurs jest częścią targów Natura Food, które odbędą się w dniach 14-16 listopada w hali Expo przy al. Politechniki w Łodzi. Będzie na nich duży punkt informacyjno-promocyjny Województwa Łódzkiego, a przede wszystkim stoiska 5o wystawców – wytwórców i producentów tradycyjnej żywności z naszego regionu. Każdy z nich mógł zgłosić do dwóch produktów w jednej z ośmiu kategorii: mięso świeże oraz produkty mięsne; orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie); wyroby piekarnicze i cukiernicze; gotowe dania i potrawy; napoje; sery i inne produkty mleczne; oleje i tłuszcze, produkty rybołówstwa, ryby; miody.
Propozycje są bardzo smaczne już z nazwy – o Tygla będą rywalizować m.in. dżem malinowy z dodatkiem chili z Dmosina, sery Helci wytwarzane z mleka krowiego wykonany przez serowarkę z Ralewic w oparciu o przepis jej babci, jesienne bułeczki z nutą pomarańczy spod Łęczycy, ser owczy Fabrykant owijany w procesie dojrzewania bawełną, co jest nawiązaniem do włókienniczej historii Łodzi, twarogowy dip z sera owczego, pieczonego ziemniaka i karmelizowanej cebuli, czyli pasta Tkaczy – hołd dla smaków robotniczej Łodzi.
Do konkursu zgłoszona została również grabowska zupa cebulowa nawiązująca do tradycji hodowli cebuli na terenie pow. łęczyckiego, tort z łagiewnickiej patelni, czyli potrawa warstwowa z gminy Zgierz przygotowywana z naleśników i mięsnego farszu, a także łódzkie śledzie kiszone robione na pokrzywach na bazie pochodzącego z międzywojnia przepisu łódzkich Żydów. Będą też soki, miody, chleby i pierogi, będzie dziczyzna, potrawy bezmięsne, a także kompot dereniowy, którego historia też sięga czasów międzywojnia i zbierania tego owocu przez dzieci z gminy Zadzim.
Wszystkie zgłoszone potrawy oceni komisja konkursowa, a wyniki konkursu, który przyczynia się do popularyzacji regionalnej kuchni Łódzkiego, poznamy w pierwszym dniu targów, czyli 14 listopada.
Oprócz kulinarnej uczty, Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego na targi przygotował jeszcze inne atrakcje. Częścią wydarzenia będą warsztaty dla dzieci i młodzieży oraz pokazy kulinarne prowadzone przez Matusza Pączka Jakubczaka, artystę z talentem kulinarnym. W programie warsztatów wspólne przygotowywanie zdrowych i dających energię śniadań, deserów i przekąsek, a podczas pokazów kulinarnych degustacja prawdziwie łódzkich przysmaków. Uczestnicy wydarzenia będą mogli spróbować łódzkich hekeli, czyli aromatycznego tatara ze śledzia z żydowską sznytą, czyli podawanego na żuliku, sznytka z leberką i konfiturą cebulowo-żurawinową oraz sznytka z kaszanką, prażonym jabłkiem oraz karmelizowaną cebulą. Nie zabraknie kwintesencji regionalnego smaku, czyli zalewajki z kiełbasą.
Na uczestników czeka również konferencja naukowa dotycząca zdrowia i ekologii. Prelegenci będą mówić m.in. o nowych kierunkach zrównoważonego rolnictwa, o jedzeniu przyszłości czy o ekologicznych praktykach w enoturystyce.
Organizatorem Tygla Smaków jest Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego.
















