Sos polski

kardamonowy.pl 4 lat temu

Nie wiem czy już wypada wrzucać przepisy świąteczne, ale tyle mi się tego nazbierało, iż w sumie raczej powinnam. Z drugiej strony trwa kiepski okres koronawirusowy, nie mam jakoś głowy do myślenia o świętach, które pewnie i tak spędzimy sami w domu. No nic, nagotowałam się przez ostatnie tygodnie, więc podzielę się z Wami przepisami. Przepis na ten sos jest przepisem mojej najulubieńszej Hanny Szymanderskiej.



Składniki:
5 łyżek majonezu
3 łyżki gęstej śmietany 18%
2 jajka
1 łyżka świeżo startego chrzanu
1 ząbek czosnku
pęczek szczypiorku
2 łyżki poszatkowanej rzeżuchy
sok i starta skórka z połowy cytryny
szczypta cukru
sól

Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą, zagotowujemy, gotujemy 8 minut. Po tym czasie jajka zalewamy zimną wodą, odstawiamy na chwilę i obieramy. Żółtka oddzielamy od białek, wrzucamy do miski i ucieramy z cukrem i majonezem na gładki sos. Następnie dodajemy śmietanę, sok i skórkę z cytryny, chrzan, rozdrobniony czosnek, poszatkowane szczypiorek i rzeżuchę, a także pokrojone w drobną kostkę białka. Doprawiamy solą, mieszamy i wkładamy do lodówki.

Podobne przepisy:
Sos tatarski z chrzanem
Sos wielkanocny
Sos tatarski z kaparami
Sos tatarski
Ziołowy sos z jajkami, chrzanem i ogórkami konserwowymi
Sos tatarski z ziołami

Idź do oryginalnego materiału