Naturalny barszcz ukiszony na żytniej mące przyda się w kuchni nie tylko do zup. Jak radzą doświadczeni piekarze, można go dodać do pysznego sosu pieczarkowego. Sprawdźcie, jak smakuje.
Składniki: 250 ml zakwasu barszczu białego, 250 ml słodkiej śmietany 18-procentowej, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki, 2 cebule, 600 g pieczarek białych, 400 g pieczarek brązowych, pieprz,
sól, tymianek, majeranek.
Sposób przygotowania: Cebulę oraz pieczarki pokroić w grubsze części. W 3-litrowym garnku o grubym dnie rozpuścić masło, dodać olej, przesmażyć cebulę z pieczarkami. Smażyć 10-15 minut. Dodać śmietankę oraz zakwas barszczu białego. Gotować 10 minut. Dodać wszystkie przyprawy oraz siekaną natkę pietruszki. Z pomocą blendera manualnego, zblendować sos do powstania delikatnej, aksamitnej struktury. Sos doskonale pasuje do mięs, ale jest też dodatkiem do jajka sadzonego z młodymi ziemniaczkami.
Przepis: Manufaktura Żuru i Barszczu.













