Ostatnio mam ochotę na zieloną kuchnię, dlatego dzisiaj proponuję sos cukiniowy do makaronu lub gnocchi. Jest pyszny w połączeniu ze szpinakiem i ricottą, a do tego świetnie wsiąka w makaron. jeżeli chodzi o makaron, wybrałam rigatoni. Najważniejsze jest jednak, by był to duży makaron, żeby sos mógł się w nim dobrze zatrzymać.
Jedynymi dodatkami pochodzenia zwierzęcego w tym sosie są parmezan i ricotta. jeżeli chcecie przygotować wersję całkowicie wegańską, wystarczy zamienić parmezan na płatki drożdżowe, a ricottę na tofu. Gwarantuję, iż przez cały czas będzie równie smacznie.

Sos cukiniowy w 30 minut
Przygotowanie sosu cukiniowego jest szybkie i proste. To taki obiad, który robi się w pół godziny. Idealny patent dla wszystkich zabieganych, którzy chcą zjeść coś pysznego i domowego bez spędzania godzin w kuchni. Ja sama bardzo cenię swój czas, dlatego takie dania to u mnie prawdziwy hit.
Dlaczego sos cukiniowy zawsze się sprawdza?
Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Bardzo często ląduje u mnie na obiad, bo jest niesamowicie uniwersalna. Jej neutralny smak sprawia, iż świetnie komponuje się z innymi warzywami, a także z mięsem czy rybą. Można ją smażyć, piec, grillować, a także, co robię o tej porze roku najczęściej – miksować na sos albo aksamitną zupę krem.

Sos z cukinii – zdrowy, lekki i uniwersalny
To jeden z tych przepisów, które nigdy się nie nudzą. Taki sos z cukinii i szpinaku można podać z makaronem, innym razem z gnocchi lub kopytkami. Pasuje też jako dodatek do grillowanych warzyw czy pieczonego mięsa. Dzięki temu sos cukiniowy to świetna baza, z którą można eksperymentować w kuchni bez końca.
Jeśli lubicie cukinię, to koniecznie spróbujcie eksperymentować z tym warzywem, które dostępne jest praktycznie przez cały rok. To idealna baza do wielu dań – lekkich, sycących i zawsze pełnych smaku. Na blogu znajdziecie mnóstwo inspiracji z udziałem tego popularnego warzywa, m.in. bigos z cukinii, omlet cukiniowy, gofry z cukinią czy mielone z kurczaka z dodatkiem cukinii i feta. Z cukinią nie ma nudy!

Sos cukiniowy do makaronu
DrukujSkładniki:
400 g cukinii
100 g szpinaku
10 listków bazylii
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta płatków chili
sól do smaku
1 łyżeczka czarnego pieprzu, świeżo młotkowanego
200 g ricotta
otarta skórka z 1 cytryny + 1 łyżka soku
50 g startego parmezanu
250 g makaronu, rigatoni, waga sucha
Przygotowanie:
- Pokroić cukinię w kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni i wrzucić cukinię wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Smażyć, dodając płatki chili, pieprz i sól.
- Następnie dodać opłukany szpinak i smażyć jeszcze chwilę, aż zwiędnie. Przełożyć warzywa do blendera. Dodać ser ricotta, parmezan, listki bazylii oraz otartą skórkę i sok z cytryny. Zmiksować na gładki sos i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
- Ugotować makaron al dente, zachować wodę od gotowania. Odcedzić makaron i wsypać z powrotem do garnka. Wlać sos i wymieszać. jeżeli sos okaże się zbyt gęsty, rozcieńczyć go wodą od gotowania makaronu.
- Podawać danie posypane parmezanem i płatkami chili. Smacznego!











