Sok z winogron na zimę można przygotować dzięki sokowirówki lub wyciskarki, ale jeżeli nie masz w domu podobnych urządzeń, to też nic straconego. Wystarczy zwykłe sitko, aby stworzyć domowy wyrób pełen smaku i witamin. Dowiedz się więcej na temat sposobów przygotowania soku z winogron i wybierz rozwiązanie najlepsze dla siebie.
REKLAMA
Zobacz wideo Wino gronowe jest dobre dla serca, a rodzynki to źródło błonnika
Jak zrobić sok z winogron w wyciskarce? Przygotowanie jest bardzo łatwe
Choć w dzisiejszych czasach dostęp do różnego rodzaju przetworów jest bardzo łatwy i bez problemu znajdziemy je w sklepach, to nic nie może równać się z tymi domowymi. Z tego powodu warto wiedzieć, jak zrobić sok z winogron, aby cieszyć się samodzielnie przygotowanymi wyrobami. Lista składników znajduje się poniżej:
4 kg winogron jasnych lub ciemnych
400 g cukru białego
600 ml wody
Sposób przygotowania:
Winogrona dokładnie myjemy, usuwamy gałązki i uszkodzone owoce
Owoce umieszczamy partiami w wyciskarce
Sok przelewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy
Gorący sok przelewamy do wyparzonych wcześniej buteleczek (najlepiej o objętości 250 ml) i szczelnie zakręcamy
Pasteryzujemy w kąpieli wodnej przez kwadrans
Jak zrobić sok z winogron bez sokownika? Pracy jest więcej, ale efekt zachwyca
Nie martw się, jeżeli nie masz w domu specjalnych urządzeń, ponieważ jest sposób na to, jak zrobić sok z winogron bez sokownika. Proporcje owoców, cukru i wody pozostają bez zmian, a sam instruktaż przygotowania domowego soku winogronowego znajduje się poniżej:
Owoce myjemy i usuwamy gałązki
Winogrona przekładamy do garnka z szerokim dnem, dodajemy cukier i wodę
Zagotowujemy i gotujemy na małej mocy palnika do momentu, aż cukier się rozpuści, a owoce zaczną się rozpadać (co jakiś czas mieszamy zawartość garnka)
Sok przecedzamy przez sitko (owoce przecieramy)
Sok zagotowujemy, a następnie przelewamy do czystych butelek i pasteryzujemy
Sok z winogron - przepis. Wskazówki i rady
Teraz już wiesz, jak zrobić domowy sok z winogron. Przepis nie jest wymagający, a pozwala na uzyskanie zdrowego i pysznego przetworu do spiżarni. O czym warto wiedzieć, przygotowując sok winogronowy?
sok przygotowywany bez wyciskarki jest dosyć mętny, a z czasem jeszcze bardziej gęstnieje - jest to proces naturalny i nie należy się tym przejmować
jeżeli przelewamy do butelek gorący sok, to nie ma konieczności pasteryzacji, ale jest ona wskazana dla większej pewności, iż przetwory nie ulegną zepsuciu
możesz użyć zarówno ciemnych, jak i jasnych winogron. Ciemne są bardziej intensywne w smaku i znajduje się w nich więcej antyoksydantów. Jasne z kolei są łagodniejsze, ale bogate w witaminę C
Zobacz też: Karkówka z grilla lepsza niż wołowina Wagyu. Trzeba tylko znać ten polski przepis










