Sok z selera naciowego, który ci posmakuje. Tak robi go Ewa Wachowicz

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Seler naciowy - Pyszności; Foto Canva.com


Zależy ci na tym, by oczyścić organizm z toksyn w stosunkowo krótkim czasie? Masz przynajmniej kilka możliwości, ale ta wydaje się być adekwatna i najlepsza. Dobrze jest sięgnąć po takie napoje i koktajle, które zawierają w sobie sok z selera naciowego. Ten dodatek sprawi, iż poczujesz się lepiej, a twój organizm ci za to podziękuje.

Pomimo tego, iż seler naciowy to warzywo, które ma dość specyficzny smak, to spożyty w formie koktajlu, z dodatkiem innych warzyw i owoców, smakuje naprawdę wyjątkowo. W jednym z odcinków swojego programu kulinarnego podkreśliła to Ewa Wachowicz – popularna jurorka i ekspertka kulinarna, która zaznaczyła, iż sok z selera naciowego i jego adekwatności korzystnie wpływają na organizm. To prosty i szybki sposób na oczyszczenie organizmu z toksyn.

Sok z selera naciowego – adekwatności. Dlaczego warto go pić?

Biorąc pod uwagę właściwości soku z selera naciowego, trzeba podkreślić, iż jest to prosty w przygotowaniu napój i świetny środek do walki z wieloma problemami zdrowotnymi.

Wystarczy wspomnieć, iż szklanka soku z selera naciowego wypita na czczo usuwa toksyny z organizmu i wspomaga odchudzanie. Pijąc sok z selera naciowego usuwasz zbędne produkty materii, przyspieszasz metabolizm, obniżasz ciśnienie krwi, poprawiasz kondycję swojej skóry i wzmacniasz odporność.

Seler naciowy – Pyszności; Foto Canva.com

Sok z selera naciowego i jego adekwatności to również działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Ten sok to również naturalny afrodyzjak i źródło cennych witamin i minerałów. Wystarczy wspomnieć, iż picie soku z selera naciowego dostarcza organizmowi potas, sód, mangan, kwas foliowy, magnez, wapń, fosfor, witaminy z grupy B, a także witamina A, C i K. Można go pić bez żadnych dodatków lub wzbogacony innymi warzywno-owocowymi dodatkami i przyprawami. W każdym wydaniu smakuje wspaniale.

Przepis na sok z selera naciowego – receptura Ewy Wachowicz

Jak przygotować sok z selera naciowego? To bardzo proste! jeżeli zastanawiasz się, jak wykorzystać seler naciowy w kuchni, to świetnym pomysłem podzieliła się z nami Ewa Wachowicz. Zaprezentowała ona przepis na koktajl z dodatkiem soku z selera naciowego. Jak zaznaczyła ekspertka kulinarna, to definicja zdrowia.

Składniki:

  • 3 łodygi selera naciowego
  • garść jarmużu
  • marchew
  • jabłko
  • 1 cm korzenia imbiru
  • ogórek zielony
  • pieprz
  • kurkuma.

Koktakl – Pyszności – Fot. Unsplash

Sposób przygotowania:

  1. Obierz wszystkie produkty, pokrój na mniejsze kawałki i wyciśnij w wyciskarce wolnoobrotowej lub zmiksuj w blenderze.
  2. Dopraw pieprzem i kurkumą. Napój jest gotowy!

Pamiętaj, iż jeżeli zależy ci na oczyszczeniu organizmu z toksyn, to w zupełności wystarczy tygodniowa kuracja. Koktajl z selera naciowego najlepiej pić na czczo. Po około miesiącu, z pewnością zauważysz również utratę wagi.

Szukasz inspiracji na obiad włoskim wydaniu? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na zupę lasagne:

Idź do oryginalnego materiału