Soczysty łosoś i kremowy sos – duet idealny na każdą okazję!

codojedzenia.pl 2 miesięcy temu

Dzisiaj na obiad proponuję rybę. Łosoś w sosie kokosowo-pomidorowym z mnóstwem aromatycznych przypraw to szybki obiad, aczkolwiek robiony w kilku etapach. Najpierw marynuję rybę, pokrojoną na kawałki, potem przyrządzam sos i gotuję ryż na sypko. W ciągu niecałej godziny powstaje danie na obiad dla całej rodziny.

Łosoś w sosie kokosowo-pomidorowym – podkręć swój obiad egzotycznym akcentem

Po zamarynowaniu łososia w mieszance z oliwy, soku z cytryny, soli i czarnego pieprzu, delikatnie go podsmażam, aby mięso nabrało smaku i stało się soczyste. Następnie przygotowuję aromatyczny sos. Na patelni podsmażam cebulę, chili, czosnek i przyprawy- wędzoną papryką, kminem rzymskim, kardamonem i posiekaną kolendrą. Kiedy aromaty się uwolnią dodaję pomidory, które wzbogacam mlekiem kokosowym, co nadaje daniu kremowej konsystencji.

Na końcu doprawiam całość odrobiną limonki i posypuję świeżą kolendrą, która podkreśla egzotyczny charakter potrawy. Tak przyrządzony łosoś w sosie z ryżem smakuje wyśmienicie i cieszy zarówno oczy, jak i podniebienia, idealnie sprawdzając się na szybki, ale wyjątkowy obiad dla całej rodziny.

Idealne połączenie smakówsoczysty łosoś i kremowy sos to duet idealny na każdą okazję

Lubicie łososia w sosie kokosowo-pomidorowym? Naprawdę trudno jest się oprzeć temu daniu. Łosoś to ryba o specyficznym smaku. W połączenie z kremowym sosem na bazie mleka kokosowego i soczystych pomidorów, tworzy wyjątkowe, lekko egzotyczne danie na obiad . Aromatyczne przyprawy, takie jak wędzona papryka, kmin rzymski i kolendra, dodają potrawie wyrazistości, a odrobina limonki podkreśla świeżość dania. Podany z puszystym ryżem, łosoś w tym sosie to idealna propozycja na szybki, a jednocześnie niebanalny obiad w tygodniu lub na imprezę. Kto ma ochotę spróbować?

Łosoś inspiruje – od klasyki na patelni po nietuzinkowe gołąbki – z łososiem wszystko smakuje lepiej!

Uwielbiam łososia i często go przyrządzam na różne sposoby. Robiłam z nim pyszne gołąbki, które polubiła cała rodzina. Łosoś w koprze, rigatoni z pieczonym łososiem, pieczony łosoś z awokado i chimichurri, czy łosoś w kremowym sosie serowym to propozycje, które warto wypróbować. Sama często wracam do już wypróbowanych przepisów, ale też eksperymentuję i tworzę nowe jak ten na łososia w sosie kokosowo-pomidorowym.

Łosoś z sosem kokosowo-pomidorowym

Drukuj
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 min Czas gotowania: 30 min 30 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

Sos kokosowo-pomidorowy

2 łyżki masła

1 czerwona cebula

1 czerwone chili

1 czosnek solo

2 łyżeczki wędzonej papryki

1 łyżka świeżej kolendry, posiekanej

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

¼ łyżeczki kardamonu

2 łyżki przecieru pomidorowego, czubate

300 ml kokosowego mleka

300 ml pomidorowej passata

Łosoś

500 g fileta z łososia

2 łyżki oliwy

2 łyżki soku z limonki lub cytryny

1 łyżka miodu

2 łyżeczki soli

Do podania

400 ml ryżu ugotowanego na sypko

ćwiartki limonki

świeża kolendra do dekoracji

czarny pieprz, świeżo młotkowany

Przygotowanie:

  1. Zdjąć skórę z łososia i pokroić w kostkę. W misce wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, sól i pieprz. Dodać rybę i dokładnie wymieszać. Marynować przez 10 minut.
  2. Cebulę, czosnek, kolendrę i chili pokroić drobno i wraz z przyprawami zeszklić na maśle. Następnie wlać mleko kokosowe, passatę z pomidorową i przecier pomidorowy. Doprawić sos solą i gotować przez 10 minut. Zmiksować sos i przetrzeć przez sito. jeżeli sos jest zbyt gęsty dodać trochę wody i ponownie zagotować.
  3. Podsmażyć łososia na mocno rozgrzanej patelni i dodać do gorącego sosu, nie gotować więcej.
  4. Ugotować ryż na sypko. Posypać danie świeżą kolendrą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem (opcjonalnie) i podać z ryżem, ćwiartkami limonki i chlebem np. pita lub naan.
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału