Soczystość arbuza, chrupkość halloumi – idealna letnia sałatka

codojedzenia.pl 2 miesięcy temu

Sałatka z halloumi i arbuza to doskonałe połączenie smaków, które wprowadza powiew świeżości do letnich posiłków. Jest idealna na upalne dni, gdy potrzebujemy czegoś lekkiego, ale jednocześnie sycącego.

Halloumi to półtwardy ser cypryjski, który charakteryzuje się wyjątkową strukturą, pozwalającą na jego smażenie lub grillowanie bez rozpadania się. Jego słony smak doskonale komponuje się z soczystym i słodkim arbuzem, tworząc niezwykle harmonijną mieszankę.

Kolory lata na talerzu – sałatka z halloumi i arbuza

Przygotowanie sałatki z halloumi i arbuza jest bardzo proste. Ja zwykle kroję halloumi w kostkę i smażę, aż stanie się złocisty i chrupiący. Sałatkę z halloumi przygotowuję tuż przed podaniem, aby ser był wciąż ciepły po usmażeniu. Wtedy smakuje najlepiej. Sałatkę z dodatkiem arbuza czy innych owoców przygotowuję z rukolą czy inną drobno liściastą sałatą. Ponadto dodaję do niej mnóstwo świeżych ziół takich jak purpurowa bazylia i mięta.

Jak przyrządzić sałatkę z halloumi i arbuzem?

Najpierw należy pokroić halloumi na plastry o grubości około 1 cm. Następnie rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy ser z obu stron, aż stanie się złocisty i chrupiący. W międzyczasie, arbuz kroimy na kostki, usuwając pestki. Na dużym talerzu układamy rukolę, na której rozkładamy kawałki arbuza oraz ciepły halloumi. Całość posypujemy posiekaną miętą, która doda sałatce orzeźwiającego aromatu.

Dressing do sałatki przygotowuję mieszając sok z cytryny i miód z oliwą z oliwek oraz doprawiając solą i pieprzem. Polewamy nim sałatkę tuż przed podaniem. Czasami dodaję prażone nasiona. Poniżej znajdziecie kilka innych propozycji z udziałem halloumi:

Warzywne szaszłyki z halloumi

Sałatka na obiad

Sałatka z pęczaku, kalafiora i halloumi

Grillowany halloumi

Świeżość i aromat – letnie połączenie halloumi i arbuza

Sałatka z halloumi i arbuza to danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale także wyglądem. Intensywna czerwień arbuza, zieleń rukoli i mięty oraz złocisty halloumi tworzą kolorową i apetyczną kompozycję. Można ją podawać jako lekki lunch, przystawkę lub dodatek do grillowanych potraw. Jest także świetnym rozwiązaniem na spotkania z przyjaciółmi, gdzie możemy zaskoczyć ich niebanalnym połączeniem składników.

Sałatka, która łączy smak i zdrowie – halloumi i arbuz w najlepszym wydaniu

Sałatka ta jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa. Arbuz jest bogaty w witaminy i minerały, a halloumi dostarcza cennego białka. To idealny wybór dla osób dbających o zdrową i zrównoważoną dietę. Koniecznie spróbujcie tego przysmaku, a jeżeli nie natraficie na halloumi to zamieńcie go na ser feta, czy chevre.

Sałatka z arbuza i halloumi

Drukuj
Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 15 min Czas gotowania: 5 min 5 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

150 g halloumi

300 g arbuza

kawałek świeżego ogórka

2 łyżki prażonych pinii

garść rukoli

garść sałatkowego miksu

kilka listków bazylii purpurowej

kilka listków mięty

Dressing

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka miodu

sól i pieprz do smaku

olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Sałatę, liście ziół opłukać wodą, osuszyć i ułożyć na talerzu. Pokroić ogórka i dodać do sałaty. Następnie pokroić w kostkę arbuza i ułożyć na sałacie.
  2. Olej kokosowy rozgrzać na patelni. POkroić halloumi w kostkę i usmażyć na złoty kolor. Ciepły halloumi dodać do warzyw. Posypać sałatkę prażonymi nasionami pinii
  3. Z oliwy, soku z cytryny i miodu zmiksować dressing. Doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę dressingiem tuż przed podaniem. Smacznego!

Dodatkowe wskazówki

W tym przepisie halloumi można zastąpić serem feta lub chevre. Można również zamienić arbuz na melon lub owoce.

Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału