Skórka od banana najczęściej ląduje w koszu, bo nie każdy wie, iż ma ona wiele praktycznych zastosowań, m.in. w ogrodnictwie. Skórki bananowe odstraszają mszyce, a ponadto są cennym składnikiem kompostu. Ale to nie wszystko. Z pozoru niepotrzebne bioodpady doskonale sprawdzą się także do przygotowania idealnie wilgotnego i rozpływającego się w ustach pieczonego mięsa.
REKLAMA
Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!
Zjedz banana, ale skórki nie wyrzucaj - jest cenniejsza, niż mogłoby się wydawać
Patent na wykorzystanie skórki po bananie do przygotowania pieczonego mięsa może wydawać się nieco dziwny, jednak warto dać szansę tej metodzie. Zastosowanie tego niezbyt popularnego sprawi, iż Twoje danie zachwyci domowników i gości i każdy będzie prosił o dokładkę. Zbytnie wysuszenie mięsa podczas obróbki cieplnej zdarza się bardzo często. Jest to problem, który dotyka choćby doświadczonych kucharzy, dlatego warto zrobić wszystko, aby zapobiec takiej sytuacji. Wypróbuj poniższą metodę:
wierzch zamarynowanego mięsa wyłóż skórkami bananowymi (należy wybrać skórki ze świeżych owoców, na których nie ma brązowych lub czarnych plam)
naczynie z mięsem wstaw do piekarnika i piecz zgodnie z przepisem
po upieczeniu zdejmij skórki z mięsa (podczas obróbki miękną i ciemnieją - jest to naturalny proces) i wyrzuć do kosza
Powyższy trik kuchenny sprawdzi się w przypadku różnych rodzajów mięsa. Można go wykorzystać do przygotowania wieprzowiny, wołowiny i drobiu. Jest to bardzo tani i ekologiczny sposób na doskonałe w smaku danie.
Zobacz też: Przepis na kofty z grilla, które znikają w mgnieniu oka. Goście będą brać po 3 sztuki na raz












