Lato to czas świeżych owoców. Królują przede wszystkim truskawki, borówki i maliny. To także najlepszy czas, aby zadbać o siebie i bliskich przygotowując zdrowe i pyszne przekąski.
Owoce są istotnym źródłem witamin, soli mineralnych i błonnika, zawierają antyoksydanty, takie jak: witamina A, witamina C i witamina E oraz flawonoidy, które usuwają wolne rodniki powstające w organizmie podczas np. stresu, stanów zapalnych oraz narażenia na zanieczyszczenia środowiskowe. Owoce to również źródło zbawiennych kwasów, które potrafią zregenerować i odmłodzić skórę. Świeże owoce, soki owocowe oraz owoce suszone powinny znaleźć się w jadłospisie na każdy dzień.
PRZEPIS 1: Zdrowotne borówkowe smoothie
Wypróbuj przepyszny koktajl z udziałem borówek w roli głównej!
Składniki:
- 1 szklanka 250 ml mrożonych lub świeżych borówek (mogą być również inne owoce jagodowe),
- 175 ml szklanki soku ananasowego,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 banan.
Miksuj w blenderze borówki (lub inne owoce jagodowe), sok z ananasa jogurt naturalny i banany, aż do uzyskania jednolitej masy. Przelej do szklanki. 5 minut pracy, a tyle pyszności i zdrowia!
PRZEPIS 2: Smoothie arbuzowo – truskawkowe
To właśnie soczysty arbuz kojarzy się z sezonem letnim, dlatego zwłaszcza latem polecamy Ci przepis na smoothie arbuzowo – truskawkowe!
Arbuz i jego adekwatności:
- Dzięki temu, iż owoc składa się przede wszystkim z wody jest moczopędny. Polecany jest zatem w chorobach nerek.
- Ponadto zawiera likopen, który występuje w czerwonych owocach i wzmacnia system antyoksydacyjny organizmu oraz walczy z wieloma chorobami, także nowotworowymi.
- Arbuz kojarzony jest przede wszystkim z letnimi upałami, nic w tym dziwnego, ponieważ świetnie gasi pragnienie.
- Odpowiednio schłodzone owoce mogą choćby zbijać temperaturę rozgrzanego ciała. Arbuzy są więc zbawienne, gdy za oknem pełne słońce!
- Zawiera potas, który pomaga kontrolować ciśnienie we krwi, ponieważ przyspiesza wydalanie nadmiaru sodu z organizmu (który odpowiada za nadciśnienie tętnicze), hamuje procesy miażdżycowe w naczyniach krwionośnych. Zmniejsza więc ryzyko zawału i chorób związanych z układem krwionośnym.
- Znajdują się w nim witaminy z grupy B i szereg makro oraz mikro elementów.
PRZEPIS NA ARBUZOWE SMOOTHIE
Składniki:
- 100 g arbuza
- 1/2 soku z limonki
- 1/2 obranego ogórka
- szklanka truskawek
- szczypta soli
- natka pietruszki
Arbuza miksujemy z truskawkami i ogórkiem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, sok z limonki i szczyptę soli.
Miksujemy na gładką masę. Na zdrowie!
PRZEPIS 3: Smoothie bananowo-pomarańczowe
To pożywny napój pełen witamin. Można go pić na śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek i kolację. Gwarantowana duża dawka witamin i energii!
Składniki:
- ½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 2 banany
- Sok z połówki cytryny
- Opcjonalnie 1 łyżka brązowego cukru
PRZEPIS 4: Sorbet truskawkowy
Oto przepis na odrobinę zdrowych słodkości.
Składniki:
- paczka mrożonych truskawek
- mały jogurt naturalny
- 2 łyżki ksylitolu
- sok z 1/2 cytryny
Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Podawać same lub ze świeżymi borówkami. Smacznego!
Sorbet dozwolony jest od 2 tygodnia Programu Królów. Chcesz uzyskać więcej informacji na temat Programu Królów? Wypełnij formularz!
Życzymy smacznego!