Smakuje jak kurczak i rośnie na drzewach. To jeden z pyszniejszych grzybów

g.pl 2 miesięcy temu
Wiosną zaczyna się sezon na grzyby. W tym czasie na konarach poszczególnych drzew zaczynają pojawiać się również okazy, które powszechnie zwykliśmy nazywać hubą. Gatunek może nie tylko cieszyć nasze oczy, ale i podniebienia. Na przełomie sierpnia i września wypada szczyt jego owocowania.
Kurkowo-borowikowe szaleństwo trwa w najlepsze. Leśne runo już od jakiegoś czasu owocuje w smaczne kąski, co dla grzybiarzy jest niemałym powodem do radości. Wybierając się na zbiory, trzeba jednak pamiętać o zasadzie "nie znam - nie zrywam". W ten sposób chronimy się przed potencjalnym narażeniem zdrowia na niebezpieczeństwo. Istnieje jednak okaz, który jest na tyle oryginalny, iż nie można pomylić go z żadnym innym smakołykiem. W kuchni grzyb ten świetnie sprawdza się jako zamiennik kurczaka. choćby najwięksi fani drobiu nie będą w stanie poczuć różnicy.


REKLAMA


Zobacz wideo Mądra Babcia przygotowała puszysty omlet z grzybami. Dawno nie jedliśmy tak dobrego


Żółciak siarkowy - gdzie rośnie? Zwracaj uwagę na drzewa. Tam "siedzi" leśny kurczak
Huba żółta, żagwica siarkowa, grzyb siarkowy, żółciak siarkowy oraz leśny kurczak - pod tymi wszystkimi nazwami kryje się jeden okaz, który potrafi zaskoczyć pod wieloma względami. Przede wszystkim jest to byt pasożytniczy, ponieważ rośnie zawsze na żywych lub obumierających drzewach. Najczęściej można spotkać go na liściastych gatunkach, takich jak topola, olsza, klon, wierzba, dąb czy robienia. Z tego ostatniego okazu lepiej nie ściągać grzyba, ze względu na toksyczne adekwatności rośliny. Podobnie jest z cisem, na którym huba też czasami może zacząć się rozwijać. Niekiedy leśny kurczak pojawia się także na owocowych konarach czereśni, gruszy, śliwy lub orzecha.
Zobacz też: Chcesz mieć dorodne i soczyste winogrona? W sierpniu wykonaj ten zabieg. Owoce będą słodsze
Żółciak siarkowy, jak sama nazwa wskazuje, charakteryzuje się żółtym kolorem. Im młodszy okaz, tym kolor grzyba jest intensywniejszy - jasnożółtopomarańczowy. Z czasem jednak zaczyna zmieniać barwę na morelową, cytrynową i bladożółtą. W ostatniej fazie życia żagwica siarkowa robi się kremowobiała. Kapelusiki średnio osiągają ok. 50 cm szerokości i mają półkolisty kształt. Po zerwaniu huby można poczuć kwaskowaty zapach, co będzie dla nas ostatecznym potwierdzeniem, iż znaleźliśmy wegański zamiennik mięsa drobiowego. Zanim jednak zetniesz kapelusik, upewnij się, iż nadaje się do spożycia. Chodzi o jego żywotność. Im starsze okazy, tym są twardsze, a w smaku gorzkie. Chcąc przyrządzić jakościowy obiad, najlepiej sięgnąć po młode żółciaki siarkowe. Rozpoznasz je po miękkiej formie kapelusika wypełnionej soczystym miąższem. Po pozyskaniu smakołyków najlepiej od razu zabierz się do ich przygotowania.


Grzyb żółciak siarkowy - przepisy. Okaz ten w każdym daniu potrafi zastąpić kurczaka
Ile osób, tyle pomysłów na wykorzystanie żółciaka siarkowego w kuchni. Najprostszą opcją ze wszystkich jest jednak panierowanie go w ten sam sposób co kurczaka i usmażenie na patelni. Poddany obróbce termicznej kąsek, po przekrojeniu do złudzenia będzie wyglądał jak kotlet - o smaku nie wspominając. Dzieciom można zrobić z niego nuggetsy, a miłośnicy kuchni wegańskiej śmiało mogą pokusić się o przygotowanie wege flaczków. Huba żółta doskonale sprawdzi się również jako dodatek do wielu dań lub sałatek. W kuchni należy ją traktować tak, jak drób. Pamiętaj, aby zawsze ją podsmażyć. To wydobędzie z niej walory smakowe.


Do spożycia nie nadają się jedynie wspomniane już wcześniej owocniki rosnące na drzewach wykazujących się toksycznymi adekwatnościami, ale także te, które rosną blisko dróg lub na skwerach miejskich. Lepiej ich unikać ze względu na potencjalne absorbowanie szkodliwych związków do wnętrza grzyba.
Źródło: Dietetycy.org, Onet


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału