Smaki tradycji i natury – Kobiety Przedsiębiorcze w stylu Wege 2025 nagrodzone! [ZDJĘCIA]

supertydzien.pl 7 godzin temu
TORTY TRADYCYJNE – SMACZNIE, LOKALNIE I Z POMYSŁEMW kategorii „Tort tradycyjny” w powiecie chełmskim zwyciężyły „Wiejskie Cuda” z KGW w Stasinie Dolnym za orzeźwiający „Cytrynowy Czar”. Tuż za nimi uplasowały się panie z Kumowa Plebańskiego z „Tortem Iwonki”, a trzecie miejsce zajęły „Ale Babki” z Dorohuska za aromatyczny tort orzechowy. Wyróżnienie przypadło KGW z Leszczan.Galeria zdjęć z wydarzenia: W powiecie krasnostawskim na pierwsze miejsce zasłużył wyjątkowy „Tort z Chleba Razowego z Orzechami i Masą Kawową” przygotowany przez KGW z Woli Żulińskiej. Drugie miejsce przypadło KGW „Górzanie” za zielony „Mech Leśny”, a trzecie – KGW Swojaki z Tarzymiech za staropolski tort makowy.- Co roku uczestniczymy w tych konkursach i w tym roku postawiliśmy na skromny, mały tort, taki jak kiedyś się robiło. Kiedyś mama robiła takie torty jeszcze w czasach PRL-u, gdy kawa była produktem luksusowym, a orzechy rosły na każdym podwórku. Tort wykonany jest z placka z mąki chleba razowego — chleb się suszyło, aby nic się nie marnowało. Do placka dodawane były zmielone orzechy, a masa powstała z kawy z fusami, co nadaje jej niepowtarzalną strukturę. Choć tort jest niewielki i skromny, chyba zachwycił jury. Cieszymy się bardzo z nagrody. Za wykonanie odpowiadały nasze dziewczyny, zwłaszcza Agnieszka - przepis był mojej mamy, ale to one go ożywiły - powiedziała nam przewodnicząca KGW w Woli Żulińskiej Małgorzata Bandosz. Z kolei w powiecie włodawskim najbardziej zachwycił jury wegański tort marchewkowy autorstwa KGW z Dominiczyna. Srebrny laur zdobyły „Tradycją Nakręceni” z Woli Uhruskiej za „Tort Spod Strzechy”, a brązowy – KGW z Hańska Kolonii za owocowo-śmietanową klasykę.DARY LASU I ZIEMI – SMAKI NATURY NA PIERWSZYM PLANIEW tej kategorii nagrody również były rozdawane osobno w każdym z powiatów. W powiecie chełmskim wygrały panie z KGW w Okopach Kolonii za oryginalne „Kotlety z fasoli z trawą żubrową i kurkami”. Drugie miejsce przypadło Stowarzyszeniu Aktywnych Kobiet w Lisznie za pachnący „Chleb z ziołami”, a trzecie – KGW „Kalina” z Kaniego za poetycko nazwany „Chłodny kwiatowy szept”. Wyróżniono także koła z Turki, Pliskowa, Leśniowic, Jagodnego, Wólki Okopskiej i Wólki Końskiej.W powiecie krasnostawskim bezkonkurencyjny okazał się „Pasztet z soczewicy” przygotowany przez KGW w Bzitem. Srebrny medal zdobyła „Zupa z czosnku niedźwiedziego” autorstwa Aktywnych Kobiet z Fajsławic, a brązowy – klasyczny pieróg z ziemniakami, cebulą i białym serem od KGW „Wszyscy Razem”. Doceniono także KGW z BrzeziK, Żułowa oraz grupę „Sami Swoi”.W powiecie włodawskim pierwsze miejsce zajęły „Hładioszki” z Janówki za smakowite „Dyruny Grzybiarza”. Dwa równorzędne drugie miejsca przypadły KGW „Bubnowskie Baby” z Sękowa za „Golaski w pokrzywie” i KGW z Siedliszcza nad Bugiem za „Kapustę zasmażaną z grzybami”. Wegańskie receptury, lokalne składniki i odwaga w kuchni to znak firmowy przedsiębiorczych kobiet z naszego regionu. Gratulacje dla wszystkich uczestniczek – ich pasja naprawdę smakuje wyjątkowo!Czytaj także:
Idź do oryginalnego materiału