Naprawdę sycąca i aromatyczna zupa gulaszowa, która nie wymaga godzin gotowania. To taka zupa, którą przygotujesz z mielonej wołowiny zamiast np. wołowego udźca. Dzięki temu jest gotowa szybciej, ale pozostaje równie smaczna i rozgrzewająca. Aby uzyskać najlepszy smak, warto ugotować ją dzień wcześniej – wtedy składniki lepiej się przegryzą i zupa nabierze głębi. Podawaj ją z porcją kwaśnej śmietany doprawionej musztardą i chlebem. Zupa gulaszowa jest idealna zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje!
Zupa gulaszowa – gotowana z miłością, jedzona z euforią – zupa, która łączy pokolenia!
Co to jest zupa gulaszowa, zapytacie? To sycąca, aromatyczna i gęsta zupa, pełna papryki – zarówno świeżej, jak i mielonej – kminu rzymskiego oraz pomidorów. Jej smak podkreślają także ziemniaki, czosnek i cebula, a podstawą jest mielona wołowina, która nadaje jej wyjątkowej głębi.
Po raz pierwszy zetknęłam się z tą zupą, kiedy moje starsze dzieci zaczęły chodzić do przedszkola. Pewnego dnia wróciły do domu i z entuzjazmem domagały się, abym ugotowała im „zupę gulaszową”. Nie miałam wtedy pojęcia, o czym mówią, ani jak powinna smakować. Zaczęłam więc eksperymentować, próbować różnych składników i metod, aż w końcu udało mi się trafić w ich gust – odtworzyłam smak przedszkolnej zupy, którą tak uwielbiały. Od tamtej pory stała się ona stałym elementem naszego domowego menu, szczególnie w chłodniejsze dni, kiedy potrzebujemy czegoś naprawdę rozgrzewającego i pożywnego.
Zupa gulaszowa na każdą okazję – od codziennego obiadu po wyjątkową kolację
Pożywna zupa gulaszowa to klasyczna potrawa idealna na chłodne miesiące roku. Rozgrzewa, syci i otula swoim aromatycznym smakiem. Doskonale sprawdzi się zarówno jako szybki obiad w tygodniu, jak i danie na rodzinny, niedzielny obiad. Jej bogaty smak i treściwa konsystencja sprawiają, iż każdy po niej czuje się najedzony i zadowolony. To zupa, która łączy pokolenia i przywołuje ciepłe wspomnienia.
Przepis na zupę gulaszową zdecydowanie polecam każdemu, kto szuka sycącego, aromatycznego i rozgrzewającego dania. To idealna propozycja na chłodne dni, kiedy potrzebujemy czegoś treściwego i pełnego smaku. jeżeli jeszcze jej nie próbowałeś, koniecznie wypróbuj – gwarantuję, iż stanie się stałym elementem Twojego domowego menu!

Zupa gulaszowa
DrukujSkładniki:
1 cebula
3 ząbki czosnku
4 ziemniaki
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
2 łyżki przecieru pomidorowego
500 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
400 g krojonych pomidorów
1 łyżeczka ostrego sosu chili
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka ostrej francuskiej musztardy
500 g mielonej wołowiny
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
½ łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka suszonego oregano
sól i czarny pieprz do smaku
2 łyżki oleju
150 g kwaśnej śmietany
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżka miodu
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
- Pokroić cebulę i czosnek w drobną kostkę. Zeszklić na oleju z dodatkiem przecieru pomidorowego, przypraw i oregano. Dodać wołowinę i smażyć, aż mięso przestanie krwawić.
- Pokroić paprykę i ziemniaki w dużą kostkę. Dodać do mięsa. Wlać pomidory, bulion, sos sojowy, chili i dodać musztardę. Wymieszać zupę i gotować przez 30 minut.
- Kwaśną śmietanę wymieszać z gruboziarnistą musztardą francuską i miodem. Napełnić zupą miseczki, posypać posiekaną natką pietruszki i podać z doprawioną kwaśną śmietaną. Smacznego!