Smaki dzieciństwa – przedszkolna zupa, która podbiła nasze serca

codojedzenia.pl 3 miesięcy temu

Naprawdę sycąca i aromatyczna zupa gulaszowa, która nie wymaga godzin gotowania. To taka zupa, którą przygotujesz z mielonej wołowiny zamiast np. wołowego udźca. Dzięki temu jest gotowa szybciej, ale pozostaje równie smaczna i rozgrzewająca. Aby uzyskać najlepszy smak, warto ugotować ją dzień wcześniej – wtedy składniki lepiej się przegryzą i zupa nabierze głębi. Podawaj ją z porcją kwaśnej śmietany doprawionej musztardą i chlebem. Zupa gulaszowa jest idealna zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje!

Zupa gulaszowa – gotowana z miłością, jedzona z euforią – zupa, która łączy pokolenia!

Co to jest zupa gulaszowa, zapytacie? To sycąca, aromatyczna i gęsta zupa, pełna papryki – zarówno świeżej, jak i mielonej – kminu rzymskiego oraz pomidorów. Jej smak podkreślają także ziemniaki, czosnek i cebula, a podstawą jest mielona wołowina, która nadaje jej wyjątkowej głębi.

Po raz pierwszy zetknęłam się z tą zupą, kiedy moje starsze dzieci zaczęły chodzić do przedszkola. Pewnego dnia wróciły do domu i z entuzjazmem domagały się, abym ugotowała im „zupę gulaszową”. Nie miałam wtedy pojęcia, o czym mówią, ani jak powinna smakować. Zaczęłam więc eksperymentować, próbować różnych składników i metod, aż w końcu udało mi się trafić w ich gust – odtworzyłam smak przedszkolnej zupy, którą tak uwielbiały. Od tamtej pory stała się ona stałym elementem naszego domowego menu, szczególnie w chłodniejsze dni, kiedy potrzebujemy czegoś naprawdę rozgrzewającego i pożywnego.

Zupa gulaszowa na każdą okazję – od codziennego obiadu po wyjątkową kolację

Pożywna zupa gulaszowa to klasyczna potrawa idealna na chłodne miesiące roku. Rozgrzewa, syci i otula swoim aromatycznym smakiem. Doskonale sprawdzi się zarówno jako szybki obiad w tygodniu, jak i danie na rodzinny, niedzielny obiad. Jej bogaty smak i treściwa konsystencja sprawiają, iż każdy po niej czuje się najedzony i zadowolony. To zupa, która łączy pokolenia i przywołuje ciepłe wspomnienia.

Przepis na zupę gulaszową zdecydowanie polecam każdemu, kto szuka sycącego, aromatycznego i rozgrzewającego dania. To idealna propozycja na chłodne dni, kiedy potrzebujemy czegoś treściwego i pełnego smaku. jeżeli jeszcze jej nie próbowałeś, koniecznie wypróbuj – gwarantuję, iż stanie się stałym elementem Twojego domowego menu!

Zupa gulaszowa

Drukuj
Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 15 min Czas gotowania: 30 min 30 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

1 cebula

3 ząbki czosnku

4 ziemniaki

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

2 łyżki przecieru pomidorowego

500 ml bulionu mięsnego lub warzywnego

400 g krojonych pomidorów

1 łyżeczka ostrego sosu chili

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka ostrej francuskiej musztardy

500 g mielonej wołowiny

1 łyżka słodkiej papryki w proszku

½ łyżeczki kminu rzymskiego

1 łyżeczka suszonego oregano

sól i czarny pieprz do smaku

2 łyżki oleju

150 g kwaśnej śmietany

1 łyżeczka musztardy francuskiej

1 łyżka miodu

natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

  1. Pokroić cebulę i czosnek w drobną kostkę. Zeszklić na oleju z dodatkiem przecieru pomidorowego, przypraw i oregano. Dodać wołowinę i smażyć, aż mięso przestanie krwawić.
  2. Pokroić paprykę i ziemniaki w dużą kostkę. Dodać do mięsa. Wlać pomidory, bulion, sos sojowy, chili i dodać musztardę. Wymieszać zupę i gotować przez 30 minut.
  3. Kwaśną śmietanę wymieszać z gruboziarnistą musztardą francuską i miodem. Napełnić zupą miseczki, posypać posiekaną natką pietruszki i podać z doprawioną kwaśną śmietaną. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału