Surówki są zwykle proste w wykonaniu i stanowią niezwykle wartościowy dodatek do codziennej diety. Dostarczają liczne witaminy i minerały, a także niosą ze sobą szereg korzyści dla naszego organizmu. Warto więc znać przepisy na proste i smaczne surówki, które dostarczą to, co najlepsze, a przy tym urozmaicą twoje codzienne posiłki. Jedną z takich propozycji jest surówka z czerwonej kapusty, która odeszła nieco w zapomnienie.
Surówka z czerwonej kapusty — prosty sposób na to zdrowe warzywo w diecie
Czerwona kapusta, na Śląsku nazywana modro kapustą, to prawdziwa skarbnica składników odżywczych, dlatego obowiązkowo powinna znaleźć się w każdej diecie. Jest bowiem doskonałym źródłem wielu witamin, takich jak witamina A, C, K, D, E, a także cennych witamin z grupy B. Ponadto to szereg minerałów, wśród których wymienia się potas, wapń, fosfor, sód, magnez, żelazo, selen czy cynk.
Na tym jednak wciąż nie koniec. Czerwona kapusta to również źródło kwasu pantotenowego, kwasu askorbinowego, a także błonnika. Dzięki takiemu bogactwu składników to zapominane warzywo wykazuje liczne adekwatności prozdrowotne, dla których warto włączyć czerwoną kapustę do swojego menu, na przykład w postaci surówki.
Jest to bowiem świetne wsparcie dla układu sercowo-naczyniowego, a także dla zdrowia skóry, włosów i paznokci. Ponadto czerwona kapusta posiada silne adekwatności antyoksydacyjne, dzięki którym chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Działa również przeciwzapalnie, a także jest dobrym wsparciem dla procesu odchudzania. Czy potrzeba więcej argumentów za tym, iż warto sięgnąć po surówkę z czerwonej kapusty?
Zobacz także: Była hitem na stołach PRL-u. Według dietetyków to jedno z najzdrowszych dań polskiej kuchni
Jak zrobić dobrą surówkę z czerwonej kapusty? Kilka minut i gotowe
Chcąc czerpać jak najwięcej z dobrodziejstw oferowanych przez czerwoną kapustę, najlepiej sięgać po nią w postaci surowej lub delikatnie zblanszowanej. Dzięki temu warzywo nie utraci swoich cennych składników odżywczych. W takiej właśnie formie jest wykorzystywana w tym prostym przepisie na surówkę, do której wykonania potrzebne są następujące składniki:
- Czerwona kapusta
- Ocet winny
- Olej
- Szczypta cukru
- Szczypta soli
- Szczypta cynamonu
- Garść rodzynek
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności drobno poszatkuj czerwoną kapustę i zblanszuj ją przez kilka chwil we wrzątku. Dzięki temu będzie chrupka i nie straci przy tym swoich adekwatności. Delikatnie odcedź kapustę, a następnie dopraw według uznania octem, odrobiną oleju, a także cukrem, solą oraz zaskakującym składnikiem, czyli cynamonem.
Na koniec dodaj rodzynki i całość dokładnie wymieszaj. Surówka z czerwonej kapusty powinna zyskać słodko-kwaśny posmak z wyczuwalną nutą cynamonu. To ultraszybki sposób na to, jak w smakowity sposób włączyć to zdrowe warzywo do swojej codziennej diety. Wystarczy, iż raz ją przygotujesz, a z pewnością będziesz do niej powracać. Smacznego!
Zobacz też:
Deser z ulubionych cytrusów na każdą okazję. Banalny w wykonaniu, genialny w smaku
Te rogaliki zrobisz z 3 składników. Do niedzielnej kawy jak znalazł
Ciasto czekoladowe bez jajek i masła. Zrobisz je na ostatnią chwilę