Jak zrobić zdrową pastę kanapkową ze słonecznika? Przepis jest niezwykle prosty, a wykonanie nie zajmuje wiele czasu. Pastę ze słonecznika polecają eksperci od żywienia z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
Ziarna słonecznika, rośliny coraz bardziej popularnej w uprawach, są kaloryczne, jak podają eksperci 100 gramy to 570 kcal. Wysoka kaloryczność uwarunkowana jest wysoką zawartością tłuszczów, głównie jedno – i wielonienasyconych. Spożywanie nasion słonecznika może wzbogacić dietę w kwasy omega 3 i 6 oraz białko, przyczyniające się do utrzymania zdrowych kości i utrzymania masy mięśniowej. Słonecznik zawiera też sporo błonnika. Jest pomocny w dietach odchudzających, gdyż sprzyja zapewnieniu długotrwałego uczucia sytości. Słonecznik to zdrowa przekąska jest zdrową alternatywę dla słodyczy czy chipsów.
Składniki: 1 szklanka ziaren słonecznika, 5 pomidorów suszonych, 2 średnie pomidory malinowe, 5 listków świeżej bazylii, 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów, szczypta soli, pieprzu, czosnku, 4-5 łyżek wody.
Sposób przygotowania: Nasiona słonecznika uprażyć na rozgrzanej patelni, aż do ich lekkiego zarumienienia. Odstawić do ostygnięcia. Pomidory malinowe ponakłuwać nożem, sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki. Wszystkie składniki przełożyć do naczynia blendera i dokładnie zmiksować na gładką masę. jeżeli powstała pasta będzie zbyt gęsta, dodać kilka łyżek wody.













