Słodkie koszyczki wielkanocne z waniliowym kremem budyniowym

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Słodkie koszyczki wielkanocne- Pyszności


Słodkie koszyczki wielkanocne to przepis na efektowny deser i słodką ozdobę stołu. Kruche wypełnione pysznym kremem idealnie sprawdzą się na Wielkanoc.

Kruche koszyczki na Wielkanoc

Tarteletki w wielkanocnym wydaniu będą hitem tegorocznych świąt. Urocze koszyczki z ciasta kruchego wypełniliśmy prostym kremem waniliowo-budyniowym. Ich przygotowanie jest naprawdę proste, a na świątecznym stole będą prezentowały się niesamowicie uroczo. Do udekorowania możesz wykorzystać czekoladowe jajka, cukrowe ozdoby i kolorowe posypki. Opcjonalnie możesz sięgnąć również po świeże owoce i przygotować koszyczki w wiosennym, kolorowym wydaniu.

Słodkie koszyczki wielkanocne

Składniki:

Ciasto kruche

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 2 żółtka

Krem waniliowy

  • 700 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 80 g cukru
  • 200 g masła

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Sposób przygotowania:

Na stolnicę lub blat kuchenny wysyp mąkę pszenną oraz cukier puder. W kopczyku zrób wgłębienie i dodaj do środka żółtka oraz masło. Posiekaj całość nożem, a następnie wyrób ciasto. Owiń je w folię i schładzaj w lodówce przez 30 minut.

Słodkie koszyczki wielkanocne- Pyszności

Do budyniu waniliowego wlej część mleka i wymieszaj. Pozostałe mleko rozgrzej w garnku i wlej rozpuszczony płyn. Podgrzewaj całość, cały czas mieszając, dodaj budyń i trzymaj na ogniu, aż masa zgęstnieje i powstanie budyń.

Słodkie koszyczki wielkanocne- Pyszności

Schłodzone ciasto podziel na 4 części. Jedną z nich odłóż na bok. Pozostałe trzy rozwałkuj i wykrój okręgi. Włóż je w foremki do babeczek lub małe kokilki, formując kształt miseczek. Odstaw foremki do lodówki na 20 minut. Następnie piecz przez 15-20 minut w 190 stopniach Celsjusza.

Słodkie koszyczki wielkanocne- Pyszności

Z pozostałego ciasta uformuj wałeczki. Stwórz rączki koszyka, splątując dwa kształty ze sobą. Rączki piecz przez 15 minut w 190 stopniach Celsjusza.

Słodkie koszyczki wielkanocne- Pyszności

Wystudzony budyń zmiksuj z masłem. Powstałą masą wypełnij upieczone i wystudzone koszyki i dołącz rączkę. W środku koszyczków możesz umieścić dodatkowo czekoladowe jaja, cukrowe dekoracje i inne świąteczne atrybuty.
Smacznego!

Słodkie koszyczki wielkanocne- Pyszności

Idź do oryginalnego materiału