W wakacje, kiedy na drzewach i krzewach wyrastają owoce, wiele osób chcąc cieszyć się ich smakiem jak najdłużej, decyduje się na zamknięcie plonów w słoiczkach. Najczęściej słodziutkie dary natury są przerabiane na kompoty, dżemy lub marmolady. Siostra Anastazja wychodzi jednak z zupełnie inną propozycją, na przetworzenie śliwki węgierki. Tak zapasteryzowane owoce można później wykorzystać do wypieków, sałatek oraz dań mięsnych. Są tak pyszne, iż aż trudno się powstrzymać przed wyjedzeniem całych zapasów przed nadejściem zimy.
REKLAMA
Zobacz wideo Dwa pyszne ciasta ze śliwkami - idealne na jesień
Przepis na śliwki w occie z goździkami i cynamonem. Warto mieć je w spiżarni
Kulinarne receptury siostry Anastazji cieszą się sporą popularnością już od lat. Wśród wielu wykwintnych i niezwykle smacznych propozycji można doszukać się m.in. przepisu na śliwki w occie. To tradycyjna metoda przetwarzania węgierek, którą kultywowały nasze babcie. Do skomponowania aromatycznego i soczystego dodatku do wielu różnorodnych potraw, będziesz potrzebować:
1 kg śliwek węgierek,
3/4 szklanki octu 10 proc.,
800 ml wody,
220 g cukru,
10 goździków,
laskę wanilii,
laskę cynamonu.
Zobacz też: Tego warzywa nie jedz prosto z ogródka. Objawy jak po zatruciu
Zanim jednak zaczniemy przerabiać owoce i zamykać je w słoikach, najpierw dokładnie oczyśćmy szklane pojemniki. Po przygotowaniu ich do pasteryzacji można zająć się działaniami kulinarnymi. Proces ten zacznij od umycia i drylowania węgierek.
Jak zrobić zalewę do śliwek w occie? To jedno z prostszych zadań kulinarnych
Przygotowanie owoców prawdopodobnie zajmuje najwięcej czasu w procesie przyrządzania śliwek w occie. Przetworzone węgierki należy umieścić w słoikach, a następnie można przejść do gotowania zalewy. Do garnka najpierw wlej wodę i dodaj do niej cukier, całość podgrzewaj do momentu, aż kryształki się rozpuszczą (pamiętaj o mieszaniu). Po chwili dodaj do mieszanki ocet, wanilię, cynamon oraz goździki i gotuj je, aż wywar się zagotuje. Ciepłą zalewę wlej do słoików wypełnionych śliwami. Naczynia szczelnie zamknij i poddaj procesowi pasteryzacji. Po zakończeniu tych działań wyłóż przetwory w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu, układając je do góry dnem. Tak przetworzone owoce można wykorzystać w każdej chwili, gdy będziemy potrzebować urozmaicenia naszych ulubionych dań. Nadadzą im one dość nieoczywistego słodko-kwaskowatego smaku.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.