Jeśli znudziła się Wam tradycyjnie smażona ryba, to zapraszam na FIT siekane kotlety rybne z warzywami. Przepis jest bardzo prosty i szybki. Moje kotleciki są pyszne, mięciutkie i delikatne. Z małego kawałka ryby przygotujesz tani obiad dla wszystkich domowników.
Niespełna 2 lata temu zamieściłam na blogu siekane kotlety z kurczaka. Tym razem zapraszam na siekane rybne. Sposób wykonania jest podobny. Różnią się jedynie niektóre składniki. Dzięki temu przepis jest FIT. Moje kotleciki to sprawdzony i szybki obiad, który posmakuje dla dzieci i dorosłych. Użyłam dorsza, ale możesz oczywiście użyć innej ryby np: miruny, morszczuka, sandacza, mintaja, soli lub tilapii.
Siekane kotleciki rybne – składniki:
- 400 g filetów ryby (dorsz, miruna, morszczuk, sandacz, mintaj, sola, tilapia)
- 100 g cebuli (biała lub czerwona)
- kawałek czerwonej papryki (około 1/4 małej papryki)
- 1 mały ząbek czosnku (możesz pominąć jeżeli nie lubisz)
- garść posiekanej natki pietruszki lub koperku
- 2 jajka (średnie rozmiar L)
- 5 łyżek mleka (75 ml)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
- olej do smażenia
Sposób wykonania kotlecików rybnych
Aby przygotować kotleciki potrzebować będziemy: miski, ostrego noża, rózgi kuchennej, oraz patelni z grubym dnem.
Krok 1 – przygotowuję składniki
Filety ryby myję w wodzie i osuszam. Następnie kroję w 1 cm kostkę. Mrożoną rybę oczywiście trzeba najpierw rozmrozić.
Cebulkę i czosnek obieram z łupinek. Cebulkę kroję w drobna kostkę, a czosnek drobno siekam.
Paprykę myję, usuwam gniazda nasienne i małą część (około 1/4 małej papryki) kroję w kostkę.
Natkę pietruszki lub koperek drobno siekam.
Krok 2 – przygotowuję ciasto
Do miski wbijam jajka i rozkłócam dzięki widelca lub rózgi kuchennej. Wlewam mleko. Wsypuję mąkę oraz bułkę tartę i całość mieszam rózgą kuchenną, aby nie było grudek.
Następnie wrzucam też posiekane: filety ryby, cebulkę, czosnek, paprykę i natkę pietruszki lub koperek. Dodaję także przyprawy (sól, świeżo zmielony pierz czarny i ostrą paprykę). Całość dokładnie mieszam łyżką, aż ciasto oblepi kawałki ryby oraz warzyw. Masa powinna być gęsta. jeżeli ciasto jest za rzadkie, to kotleciki rozwalają się na patelni. Trzeba dodać więcej bułki tartej i całość wymieszać.
Krok 3 – smażę kotleciki
Na patelni rozgrzewam olej. Nakładam po 2 łyżki ciasta. Spłaszczam i formuję kotleciki. Smażę partiami przez około 3 minuty na średnim ogniu z obu stron na mocno rumiano. Po usmażeniu umieszczam oczywiśćie na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Siekane kotlety rybne są już gotowe. Smakują rewelacyjnie z ulubioną surówką oraz do pieczonych ziemniaków polane sosem czosnkowym. Często podaję także do ryżu, ziemniaków lub z kromka chleba.
Smacznego.