Sezonowe jedzenie. Zdrowie na talerzu i wsparcie dla lokalnych producentów (foto)

lowicz24.eu 3 godzin temu
Zdrowa dieta to nie tylko kwestia zbilansowanych posiłków, ale także świadomego wyboru produktów spożywczych. Eksperci podkreślają, iż sięganie po sezonowe warzywa i owoce, najlepiej od lokalnych producentów, przynosi korzyści zarówno zdrowotne, jak i ekologiczne. Kupując zatem regionalne produkty, wspieramy lokalną gospodarkę, a jednocześnie dostarczamy organizmowi najcenniejszych składników odżywczych.

Marzec to miesiąc przejściowy, w którym kończą się zbiory typowo zimowych warzyw, a na straganach zaczynają pojawiać się pierwsze nowalijki.

Na targu w Łowiczu za natkę pietruszki zapłacimy 1,5-2zł za pęczek, natomiast za koperek bądź szczypiorek 2,5-3zł/pęczek

Zimowe produkty, bogate w wartości odżywcze, pomagają organizmowi przystosować się do zmiennych temperatur, natomiast nowalijki dostarczają cennych witamin, zwłaszcza witaminy C, wspomagając odporność i oczyszczanie organizmu.

Wśród marcowych owoców dominują jabłka i gruszki, a pod koniec miesiąca na rynku pojawiają się pierwsze truskawki.

Na łowickim targu, za jabłka zapłacimy od 2zł do 4,5zł w zależności od odmiany. Są już także pierwsze truskawki, których cena to około 16zł/kg.

Warzywniaki oferują bogaty wybór produktów – obok wa
Idź do oryginalnego materiału