Sezon na botwinę, botwinkę czy na boćwinę? Tanie, lokalne, smaczne i zdrowe

ddb24.pl 3 godzin temu
Na podlaskich bazarkach pojawiła się botwina. Ceny są naprawdę zachęcające: od 2,5 do 3,5 złotego za pęczek (w zależności od wielkości i ilości buraczków). Sezon na botwinę czyli młode liście i korzenie buraka ćwikłowego zaczął się w końcu maja i trwa do końca czerwca. Na stołach w województwie podlaskim przysmaki z młodych buraczków należą do ulubionych ze względu na bliskość Litwy. Nie bez kozery kiedyś litewską szlachtę nazywano boćwina, a barszcz z młodych buraków nosi przydomek litewski. Ale warto pamiętać, iż botwina to nie to samo, co botwinka i boćwina. Botwina to prawdziwy skarb natury. Wiele osób myli ją z boćwiną, ale to właśnie z botwiny gotujemy uwielbianą w polskiej kuchni botwinkę (czyli wywar z botwiny). Jak podkreślają dietetycy, młode buraki to bogactwo witamin, takich jak A, K, C oraz tych z grupy B (w tym kwas foliowy), a także cennych składników mineralnych i antyoksydantów. Dzięki temu botwina ma adekwatności przeciwzapalne i może wspomagać organizm w walce z chorobami serca, cukrzycą, a choćby nowotworami.

No dobrze. Botwina to pędy i korzenie młodych buraków, botwinka to potrawa z botwiny. A boćwina? Ano to z kolei to nazwa buraka. A precyzyjnie mówiąc to potoczna nazwa konkretnej odmiany buraka: buraka liściowego liściowego inaczej określanego jako kapusta rzymska lub mangold. Jest to pochodząca z okolic Morza Śródziemnego jednoroczna roślina z rodziny buraka zwyczajnego, o charakterystycznych pomarszczonych liściach, osadzonych na intensywnie czerwonych łodygach. Chociaż młode liście boćwiny można użyć do pr
Idź do oryginalnego materiału