W Dworze Skrzynki w gminie Stęszew odbyły się warsztaty kulinarne, poświęcone sztuce serowarstwa. Wydarzenie, zorganizowane przez Instytut Skrzynki i współfinansowane ze środków Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa – Oddziału Terenowego w Poznaniu, przyciągnęło 20 miłośników dobrego jedzenia z wielkopolskich obszarów wiejskich. Gościem i prowadzącą spotkanie była Grażyna Szłapka, właścicielka renomowanej Serowarni Mera Vallis w Chodzieży – zakładu, którego produkty zdobywają uznanie na całym świecie. To właśnie pod jej czujnym okiem uczestnicy poznawali tajniki przygotowywania serów: fety, podpuszczkowego i ricotty.
Warsztaty miały charakter praktyczny – uczestnicy samodzielnie warzyli mleko, poznawali proces koagulacji, formowania i dojrzewania serów, na które oczywiście trzeba jeszcze zaczekać, bowiem proces powstawania serów trwa zdecydowanie dłużej, niż warsztaty. Nie zabrakło również części teoretycznej – krótkiego kompendium wiedzy o rodzajach serów, ich pochodzeniu oraz najlepszych sposobach przechowywania i podawania. Pani Grażyna podzieliła się swoją historią i pasją, opowiadając o początkach działalności serowarni Mera Vallis, której nazwa w języku łacińskim oznacza „czyste łąki”. Jak podkreślała, sekret doskonałego sera tkwi w naturalnych składnikach i cierpliwości.
Nie zabrakło też rozmów o sukcesach polskich serów na arenie międzynarodowej. Przypomnijmy – we wrześniu tego roku dwa wyroby z Mera Vallis zdobyły brązowe medale podczas prestiżowego konkursu Mondial Du Fromage we francuskim Tours, gdzie rywalizowało ponad 1800 serów z 40 krajów, w tym po raz pierwszy z Polski. Atmosfera warsztatów była niezwykle ciepła i inspirująca. Uczestnicy nie tylko zdobyli praktyczne umiejętności, ale też wymieniali się doświadczeniami, przepisami i pomysłami na wykorzystanie serów w kuchni. Dwór Skrzynki po raz kolejny udowodnił, iż jest miejscem, gdzie tradycja łączy się z nowoczesnością, a wielkopolska gościnność idzie w parze z kulinarną pasją. Kolejne warsztaty, tym razem z chlebem w roli głównej już wkrótce.
Przygotował: Instytut Skrzynki














