Jarosław: XIV edycja konkursu „Z babcinej spiżarni” – relacja

ppitv.pl 5 godzin temu

W niedzielę, 26 października br., powiat jarosławski ponownie stał się kulinarnym centrum regionu. W eleganckich wnętrzach Hotelu Jarosław odbyła się gala finałowa 14. Konkursu Przetworów Tradycyjnych „Z babcinej spiżarni” – wydarzenia, które od lat pielęgnuje lokalne smaki i tradycje. Tegorocznej edycji towarzyszyła konferencja podsumowująca projekt „Karpacka kuchnia w stylu zero waste”. Relacja z wydarzenia poniżej.

Smaki, tradycja i zero waste – kulinarne święto w Jarosławiu

Zanim rozpoczęła się gala konkursowa, przed południem odbyła się konferencja podsumowująca projekt Interreg Polska–Słowacja „Karpacka kuchnia w stylu zero waste”, współfinansowany ze środków Unii Europejskiej. Inicjatywa realizowana przez powiat jarosławski we współpracy z partnerami ze słowackiego Bardejowa i Svidnika promowała nie tylko tradycyjne smaki Karpat, ale także ideę niemarnowania żywności.

Podczas spotkania zaprezentowano efekty projektu, a także nagrodzono laureatów konkursu na film kulinarny o tematyce zero waste. Krótkie produkcje przygotowane przez młodzież zaskoczyły pomysłowością i humorem. Zwieńczeniem konferencji było wręczenie certyfikatów Zero Waste – wyróżnień dla osób i instytucji propagujących ekologiczne postawy w codziennym życiu.

Gala pełna emocji, tańca i kulinarnych opowieści

Uroczystość poprowadziła Edyta Kluk-Wisz, a wydarzenie rozpoczął występ młodych artystów z Powiatowego Ogniska Baletowego w Jarosławiu pod kierownictwem Roberta Drewniaka. Ich taneczne interpretacje folkloru wprowadziły publiczność w klimat regionalnego święta.

Gości oficjalnie powitał starosta jarosławski Kamil Dziukiewicz, podkreślając znaczenie pielęgnowania lokalnych tradycji i smaków przekazywanych z pokolenia na pokolenie. W imieniu burmistrza miasta Jarosławia głos zabrała wiceburmistrz Magdalena Lehnart, akcentując wartość współpracy samorządów w promowaniu kulinarnego dziedzictwa. Wśród gości honorowych obecny był również poseł na Sejm RP Tadeusz Chrzan, który pogratulował uczestnikom zaangażowania i kultywowania lokalnej tożsamości.

Nie zabrakło również akcentów artystycznych – młodzież z Ogniska Baletowego porwała publiczność rytmicznym rock and rollem, a następnie energiczną zabawę poprowadziła mistrzyni zumby, Katarzyna Kubicka.

Smaki z całego powiatu – jury miało trudny wybór

W tegorocznej edycji udział wzięło 16 Kół Gospodyń Wiejskich z całego powiatu jarosławskiego. Na stołach pojawiły się konfitury, marynowane warzywa, wędliny, nalewki i inne domowe specjały. Jury w składzie: Dorota Gunia, Krzysztof Zieliński, Grzegorz Janiszewski, Wioletta Stoch i Marzena Pawlik – stanęło przed niełatwym zadaniem wyłonienia zwycięzców.

Laureaci 14. edycji „Z babcinej spiżarni”

W kategorii owoce:
– I miejsce: KGW w Korzenicy – „Konfitura jarzębinowa”
– Wyróżnienie: KGW „Święte” w Świętem – „Morelowy zawrót głowy”

W kategorii warzywa:
– I miejsce: Stowarzyszenie „Razem w Przyszłość” w Morawsku – „Sałatka z marchewki i papryki”
– Wyróżnienie: Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Tuligłów – „Ketchup z cukinii”

W kategorii mięso i ryby:
– I miejsce: KGW Pruchniczanki – „Studzienine”
– Wyróżnienie: KGW w Więckowicach – „Starodawny pasztet z królika zapiekany w słoiku”

Dodatkowo przyznano tradycyjne wyróżnienia:
„Smak Starosty” – KGW w Łazach
„Smak Posła” – KGW w Zgodzie
„Smak Burmistrza Miasta Jarosławia” – KGW w Rokietnicy Woli

Zakończenie pełne serdeczności i smaków

Po ogłoszeniu wyników uczestnicy i goście wspólnie zasiedli do degustacji. Stoły uginały się od przysmaków, a atmosfera była wyjątkowo rodzinna i pełna radości. Wspólne zdjęcia, rozmowy i wymiana doświadczeń podkreśliły, iż wydarzenie to nie tylko konkurs, ale też święto wspólnoty i tradycji.

XIV – edycja „Z babcinej spiżarni” udowodniła, iż dbałość o lokalne dziedzictwo może iść w parze z nowoczesnym podejściem – ideą zero waste i międzynarodową współpracą. Już dziś zapowiedziano przyszłoroczną, jubileuszową edycję, która zapowiada się wyjątkowo.

zdjęcia wyk. Patrycja Strawa-Buryło

    Idź do oryginalnego materiału