Wiemy, iż dubajska czekolada kojarzy wam się z pistacją, ale prawda jest taka, iż to tylko jedna z opcji. Sarah Hamouda, założycielka Fix Dessert Chocolatier - firmy odpowiedzialnej za produkcję oryginalnej dubajskiej czekolady - uważa, iż najważniejsze dla niej jest zaoferowanie klientom bogatego wyboru smaków tak, by każdy był w stanie wynieść z konsumpcji nie tylko smak, ale także doświadczenie luksusu. My natomiast postanowiliśmy nieco urozmaicić jej pomysł, proponując pełnowymiarowe ciasto. Jak zrobić dubajski sernik? Wystarczy kilka prostych kroków.
REKLAMA
Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski
Dubajska czekolada stała się wiralem. Skąd sukces Fix Dessert Chocolatier?
Sekret sukcesu Fix Dessert Chocolatier tkwi w idealnej kompozycji smakowej, jakości składników oraz równowadze tekstur. Dubajska czekolada została stworzona z ogromnej miłości do delektowania się smakiem, a jej twórcy zaznaczają, iż chcą sprzedawać przede wszystkim doświadczenie. Początkowo można ją było zdobyć wyłącznie w Dubaju, podobno jednak dystrybucja wystartowała już także w Europie.
Receptura łączy tradycyjną belgijską czekoladę ze smakiem Bliskiego Wschodu. Każda tabliczka ma w sobie dodatkowo warstwę tradycyjnego ciasta knafeh (kataifi), którego główną bazą są: roztopiony na patelni owczy biały ser, ciasto filo oraz siekane pistacje. Do tego wszystkiego należy dodać, iż oryginalna dubajska czekolada jest robiona manualnie, w niewielkich ilościach. I być może to właśnie ta ostatnia kwestia sprawia, iż tak bardzo pragniemy ją mieć - w końcu dokładnie na tej samej zasadzie działają wszystkie marki luksusowe. Sformułowana przez Cialdiniego reguła niedostępności naprawdę ma moc. My niestety z niej wypadamy, bo mamy dla was przepis na sernik à la dubajska czekolada, który może wykonać w domu każdy.
Przepis na sernik inspirowany dubajską czekoladą. Smakuje przepysznie
SKŁADNIKI
250 g ciasta kataifi
3 łyżki cukru pudru
100 g masła
120 g pasty pistacjowej
1 kg sera 6 proc.
500 g mascarpone
4 jaja
120 g cukru
60 g śmietanki kremówki
100 g prażonych pistacji
100 g czekolady mlecznej
PRZYGOTOWANIE
Ciasto kataifi siekamy i prażymy na rozgrzanej patelni. Po ok. 6 minutach powinno być już złociste - to znak, iż jest gotowe. Dodajmy 100 g masła i mieszamy do momentu, aż wtopi się w ciasto. Zdejmujemy z ognia. W międzyczasie rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 160 stopni Celsjusza.
Przygotowaną masę dzielimy na pięć części. Dwie z nich przekładamy do tortownicy, wyrównujemy i wkładamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika na 5 minut.
Trzy pozostałe części ciasta mieszamy z cukrem pudrem i pastą pistacjową.
Twaróg odsącz i wymieszaj z mascarpone, cukrem i jajkami. Wykładamy na wcześniej wypieczony spód i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 100 stopni Celsjusza i pieczemy przez kolejne 60 minut.
Gdy sernik już ostygnie, wykładamy na niego pistacjową masę.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z kremówką i polewamy ciasto. W międzyczasie siekamy pistacje i zdobimy.
Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.