
Sernik jest ulubieńcem milionów osób. Przepisów na ten wypiek istnieją setki, a sposób przygotowania zwykle jest prosty, natomiast rezultat za każdym razem smakuje pysznie. Ciasto, które wygląda spektakularne i zawsze się udaje, zyskuje na znaczeniu, szczególnie teraz, przed świętami Wielkanocnymi. jeżeli szukasz interesującego przepisu na domowy sernik, który zaskoczy wszystkich wyglądem i smakiem, właśnie go znalazłeś. Austriacka wersja jest cukierniczym hitem.
Topfenstrudel jest tak wspaniały, iż z miejsca oszalejesz
Austriacki sernik, czyli topfenstrudel to słodkie szaleństwo, które można postawić na równi z naszym polskim sernikiem. Oba warianty są równie smakowite i łatwe w wykonaniu. Mają pewne podobieństwa i różnice. Sprawdź przepis krok po kroku i spróbuj je odnaleźć.
Przepis na sernik austriacki
Składniki:
▫︎ 2 jajka,
▫︎ pół kg białego sera półtłustego,
▫︎ 1 łyżka cukru waniliowego,
▫︎ 100 g cukru,
▫︎ 50 g rodzynek,
▫︎ skórka otarta z 1 cytryny,
▫︎ 1 opakowanie ciasta francuskiego,
▫︎ 1 jajko do posmarowania ciasta,
▫︎ cukier puder.
Wykonanie:
Ser umieszczamy w naczyniu i rozgniatamy widelcem. Możemy też przepuścić go przez maszynkę.
Dodajemy do niego jajka, rodzynki, cukier, skórkę owocową i cukier waniliowy, mieszamy. Rozwijamy ciasto francuskie, rozsmarowujemy masę twarogową, ale boki zostawiamy puste.
Zwijamy ciasto jak roladę, począwszy od dłuższej krawędzi. Końce ciasta zagniatamy, aby farsz nie uciekał w trakcie pieczenia.
Roladę umieszczamy na formie wyścielonej pergaminem. Strudel smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy w temp. 180°C przez 30-40 minut, aż wierzch się zezłoci. Wyciągamy deser z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem. Kroimy na kawałki i podajemy, smacznego.