Ser kozi świętokrzyski w stu procentach jest wyrobem z mleka kóz hodowanych w gospodarstwie Kwaśne Wiśnie w Starej Olszówce. Ser otrzymał nagrodę Perła 2025, ponieważ w całej Polsce nie ma sobie równych.
Ser kozi świętokrzyski wytwarzany jest według rodzinnej receptury bez użycia chemii i substancji pomocniczych, wyłącznie na naturalnej podpuszczce z mleka niepasteryzowanego.
– Dzięki temu nasz ser zachowuje wszystkie adekwatności zdrowotne, co zostało docenione przez jurorów nagrody Perła 2025 – mówi Justyna Majcher, właścicielka gospodarstwa Kwaśne Wiśnie w Starej Olszówce w powiecie jędrzejowskim.
Jak tłumaczy rolniczka, ser w krążkach jest solony i poddawany procesowi dojrzewania. Jest układany w drewnianych, opalanych beczkach lub skrzyniach oraz przekładany wyparzonym i wysuszonym sianem.
– Ser można jeść na różnych etapach dojrzewania i wówczas różny jest jego wygląd i konsystencja: od półtwardej do twardej, ma smak śmietankowy z wyczuwalnym posmakiem siana i ziół zebranych z okolicznych łąk, którymi na końcu ser jest obsypany – mówi Justyna Majcher.
Ser ten otrzymał także główna nagrodę w konkursie wojewódzkim Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów w 2023 roku.












