Ser czy szynka? Dietetyczka powiedziała, co jest lepsze. Miej to na uwadze podczas zakupów

kobieta.gazeta.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: Co jest bardziej kaloryczne: ser czy szynka? Fot. Cezary Aszkiełowicz / Agencja Wyborcza.pl namaki/iStock


Gdy rano robimy sobie kanapki, często mamy dylemat, co wybrać. Ser czy szynka? Oczywiście wszystko zależy od twoich upodobań, ale warto wziąć też pod uwagę aspekt zdrowotny. Dietetyczka wskazała lepszą opcję.
Ser żółty i wędlina to produkty, których nie może zabraknąć w lodówce. Regularnie wykorzystujemy je do przygotowywania śniadań oraz kolacji. Na co dzień mało kto zastanawia się jednak, jak te rzeczy wypadają w porównaniu do siebie pod względem wartości odżywczych. Tej kwestii postanowiła przyjrzeć się dietetyczka Ewa Cierpiał. Swoje spostrzeżenia opisała na portalu fajnegotowanie.pl.

REKLAMA







Zobacz wideo Co jeść na śniadanie? Leszek Klimas wymienia choroby i schorzenia, przy których nie powinno się jeść węglowodanów



Co jest bardziej kaloryczne: ser czy szynka? Odpowiedź może zdziwić
Wędliny są dobrym źródłem białka i potasu. Trzeba jednak zwracać uwagę na ich skład oraz wartość odżywczą. Niestety często mogą też być bogate w tłuszcz, sól i substancje dodatkowe. Najlepsza szynka to ta, która nie zawiera substancji konserwujących, wzmacniaczy smaku, sztucznych aromatów i kwasu karminowego. Z kolei gdy weźmiemy pod lupę ser, okazuje się, iż jest on produktem bogatym w tłuszcze. Ma choćby 46 proc. więcej kalorii niż szynka. 100 g sera ma 384 kcal, a 100 g szynki ma 263 kcal. Jednym z najbardziej kalorycznych serów jest cheddar. Cierpiał poinformowała, iż 100 g tego produktu zawiera ok. 400 kalorii oraz 33 g tłuszczu.





Co jest zdrowsze: ser czy szynka? ANNA LEWANSKA / Agencja Wyborcza.pl


Czy szynka i ser są zdrowe? Podczas zakupów kieruj się jedną zasadą
Tłuszcze spożywane w nadmiarze mogą przyczynić się do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi, a co za tym idzie - chorób sercowo-naczyniowych. Nie oznacza to jednak, iż z sera trzeba całkowicie zrezygnować. przez cały czas powinien on być obecny w diecie, bo jest bogatym źródłem białka i wapnia.


Szynka (zwłaszcza chuda) zawiera mniej tłuszczów nasyconych niż ser. Jest więc lepszym wyborem dla osób, które nie lubią kalorycznych posiłków. Ekspertka dodała jednak, iż najrozsądniejszym rozwiązaniem jest po prostu kupowanie mniej przetworzonych wersji. Jak najbardziej można jeść oba te produkty, ale z umiarem i zwróceniem uwagi na jakość.Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału