Rukiew wodną najczęściej znajdziemy w większych sklepach spożywczych lub sklepikach warzywnych. Ma ona postać zielonych okrągłych listów i jest idealnym dodatkiem m.in. do sałatek. W niektórych dyskontach można również znaleźć świeżą rukiew wodną w doniczce. Z kolei w sklepach ogrodniczych dostępne są nasiona do wysiania.
Dlaczego warto jeść rukiew wodną?
Warzywo to możemy także spotkać pod nazwą rzeżucha wodna. To dość tanie warzywo — szczególnie jeżeli zdecydujemy się na zakup nasionek lub sadzonki. W smaku jest dość wyraziste, ma ona lekko pieprzowy smak, dzięki czemu idealnie sprawdzi się do rozmaitych dań na słono. Jak podaje Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) w jednym kubku rukwi wodnej (34 g) znajdziemy: 0,78 g białka, 0,03 g tłuszczów, 0,17 g błonnika, witaminę A w dawce odpowiadającej 22 proc. dziennego zapotrzebowania, witaminę C w dawce odpowiadającej 24 proc. dziennego zapotrzebowania, witaminę K w dawce odpowiadającej 102 proc. dziennego zapotrzebowania oraz magnez i żelazo w dawce odpowiadającej 4 proc. dziennego zapotrzebowania.
Ponadto rukiew wodna zawiera także cynk, selen, fosfor, potas oraz wiele innych witamin w mniejszych dawkach. Jak wskazuje healthline.com spożywanie 34 g rukwi wodnej wspiera wiele układów w organizmie. Zawarte w tym warzywnie mikroelementy wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego w tym krzepliwość krwi oraz zdrowie kości (m.in. dzięki witaminie K). Witamina A i witamina C dobrze działają na oczy oraz odporność. Co więcej, dbają o zdrowie skóry oraz układu nerwowego. Mogą również zmniejszać ryzyko wystąpienia wielu chorób w tym nowotworów m.in. raka jelita grubego oraz skóry.
Sprawdź także: Te owoce są najbardziej zanieczyszczone. Nie wystarczy, iż opłuczesz je pod wodą
Rukiew wodna a zdrowie seniorów
Warzywo to na pewno przyda się w diecie seniorów. Poza wymienionymi adekwatnościami, dzięki zawartości minerałów, w tym fosforu, magnezu, selenu, żelaza i potasu, wspiera także pracę układu sercowo-naczyniowego oraz mięśniowego. Ponadto może zmniejszyć ryzyko anemii. Zawarte w nim antyoksydanty chronią organizm przed wolnymi rodnikami, które mogą uszkadzać m.in. układ odpornościowy.
Jedzenie rukwi wodnej ma wiele zalet, nie tylko dla seniorów. Dodanie zaledwie kubeczka tych smacznych listków do swojej codziennej diety wspomoże również trawienie oraz przyśpieszy metabolizm. Dodatkowo jest to bardzo niskokaloryczny dodatek w 100 g znajdziemy tylko 11 kcal. Działa moczopędnie, dzięki czemu przyśpiesza usuwanie toksyn z organizmu, może także pomagać w regulowaniu poziomu ciśnienia krwi.
Przeczytaj także: Męczy cię katar i kaszel? Pij ten napar 2 razy dziennie, a poczujesz się lepiej
Co można zrobić z rukwi wodnej? Jak wykorzystać to warzywo w kuchni?
Jeśli chcesz mieć stały dostęp do tego zdrowego przysmaku, to warto posadzić rukiew wodną w doniczce i hodować jak szczypiorek. Najłatwiej można ją wykorzystać do rozmaitych sałatek, świetnie będzie smakować w połączeniu ze szpinakiem, rukolą czy też roszponką. Ponadto można zrobić z niej smaczny koktajl. Do jego wykonania potrzebne są: garść rukwi wodnej, połówka banana, połówka awokado, plasterek ananasa, garść natki pietruszki oraz 4 łyżki soku z cytryny. Całość należy zblendować na gładką masę — taki pyszny koktajl można pić codziennie, modyfikując zawarte w nim owoce wedle uznania.
Rukiew wodną można jeść zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Poza koktajlami i sałatkami można ją wykorzystać także do zup warzywnych oraz jako dekoracja mięs i innych dań.
Zobacz też:
Ten olej wspomaga produkcję kolagenu. Wcieraj go w twarz, by pożegnać zmarszczki
Tak wyczyścisz choćby najbardziej zabrudzone palniki. Zamiast szorować, włóż je do worka
Dodaj do garnka z ziemniakami jedną łyżkę. Szybciej się ugotują i będą lepsze w smaku