Wszystko, co musisz wiedzieć o granacie
Owoc granatu, nazywany także granatem adekwatnym (Punica granatum L.), to owoc drzewa granatowca, który pochodzi z obszarów śródziemnomorskich i Bliskiego Wschodu. Jego zewnętrzna skórka jest twarda, a wewnątrz znajdują się setki małych, soczystych nasion otoczonych miąższem. Mało kto wie, iż mają one swoją nazwę — są to arile. Granat jest nie tylko smaczny, ale również pełen cennych składników odżywczych. Co więcej, ten owoc możemy kupić w praktycznie każdym sklepie spożywczym. Szczególnie ważne miejsce powinien zajmować w diecie seniorów, czyli osób po 60. roku życia.
Sprawdź również: Teściowa zrobiła kremowe kotlety z kurczaka. Niebo w gębie to mało powiedziane
Jaki adekwatności ma granat?
Przede wszystkim owoce granatu to bogactwo przeciwutleniaczy. Zawierają dużo polifenoli, a zwłaszcza kwasu elagowego oraz antocyjanów. Pomagają one neutralizować wolne rodniki. Granat jest także świetnym źródłem witaminy C, która wspiera układ odpornościowy, witamin z grupy B oraz witaminy K (niezwykle ważna dla krzepnięcia krwi), a także minerałów — magnezu i potasu. W tych "krwawych" owocach znajduje się również sporo błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom i wspomaga trawienie. Dodatkowo owoce granatu mogą przyspieszać metabolizm, a także przyspieszać regenerację organizmu po intensywnym wysiłku fizycznym.
Sprawdź również: Napoleonki z tego przepisu robiła moja babcia. Wychodzą lepsze, niż w cukierni
Ogromne korzyści zdrowotne dla seniorów. Wystarczy jeść granat kilka razy w tygodniu
Główną zaletą regularnego spożywania granatów przez seniorów jest wspieranie pracy serca poprzez poprawianie przepływów krwi i zmniejszanie sztywności tętnic. Działa także przeciwzapalnie, co może być korzystne dla osób cierpiących na choroby zapalne np. artretyzm. Witamina C oraz przeciwutleniacze zapewniają wsparcie dla układu immunologicznego, co przekłada się na skuteczniejszą walkę z infekcjami. Regularne spożywanie owoców granatu jest także ochrona skóry przed szkodliwym promieniowaniem UV, a także wsparcie regeneracji komórek.
Zobacz też:
Te naleśniki biszkoptowe, to smak mojego dzieciństwa. Wychodzą jak u babci
Moja babcia często robiła pierogi z tym farszem. Są lepsze niż ruskie
Dietetyk ocenił menu McDonald’s. Polecił tylko trzy pozycje