Ile ludzi, tyle pomidorowych. Podobnie jak w przypadku rosołu, niemal każdy przygotowuje ją na swój ulubiony sposób. Podstawą kremowej i aromatycznej zupy jest bulion. To dzięki niemu zyskuje głębię smaku. Najważniejsze są jednak pomidory. Bez dobrej jakości przecieru lub świeżych i soczystych warzyw pomidorówka może tylko rozczarować. To jednak nie wszystko.
REKLAMA
Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone
Co zrobić, żeby pomidorowa smakowała jak u mamy? To sekret zupy idealnej
Aromatyczny bulion i dobra passata mogą nie wystarczyć. Oczywiście istotny jest dobór przypraw. Bazylia, tymianek i oregano lub majeranek dodadzą zupie wyrazistości. Jednak sekret tkwi w jeszcze jednym dodatku. A chodzi o odrobinę masła.
To dzięki niemu zupa zyska kremową i aksamitną konsystencję. Masło zrównoważy też kwaśny smak pomidorów i wzbogaci ich smak. Tłuszcz jest bowiem jego nośnikiem, łączy też pozostałe składniki w całość, dzięki czemu uzyskujesz harmonijny efekt. Możesz nim też spokojnie zastąpić śmietanę. Wystarczy łyżeczka, choć proporcje warto dostosować do ilości zupy i upodobań. Kiedy dodać masło do zupy pomidorowej? Najlepiej wrzucić je pod sam koniec gotowania. Poczekaj, aż się rozpuści, zdejmij garnek z ognia i podaj z ulubionym dodatkiem, np. ryżem lub makaronem.
Zupa pomidorowaZupa pomidorowa, Fot. Adam Stępień / Agencja Wyborcza.pl
Jak podkręcić smak pomidorowej? Nie tylko masło
Masło to niejedyny sposób na pogłębienie doznań smakowych. jeżeli bazą są kwaśne pomidory lub passata, zamiast kwaśnej śmietany możesz użyć słodszej śmietanki 30-procentowej. Zrównoważy smak i sprawi, iż zupa będzie idealnie słodko-kwaśna. Nie przesadź jednak z ilością. Zacznij od niewielkiej porcji i kontroluj smak. Trikiem na mocniejsze podkręcenie smaku jest też podsmażenie na maśle porcji koncentratu pomidorowego. Użyj takiego o dobrym i prostym składzie, gęstej konsystencji, bez zbędnych dodatków. To nie koniec.
Pieczone pomidory. Dzięki temu zyskają intensywny smak, pieczenie wydobędzie też ich naturalną słodycz.
Cynamon. Szczypta tej przyprawy podkręci aromat, zrównoważy też kwaskowość.
Zioła (czosnek, lubczyk). Ich smak doskonale komponuje się z pomidorami. Lubczyk dodatkowo wzmacnia smak umami.
Sos sojowy. Nadaje potrawie słodko-słony smak, ciemny dodatkowo zmienia jej koloryt. Przede wszystkim wzmacnia jednak smak umami.
Odrobina parmezanu lub czerwonego pesto. Pomidorowa stanie się dzięki nim wyrazista i aromatyczna.












