
Cytryna to popularny owoc cytrusowy powszechnie używany w kuchni, ale nie nadaje się do swobodnego jedzenia tak jak np. pomarańcze czy grejpfruty. Przede wszystkim z uwagi na mocno kwaśny smak cytryna jest tylko dodatkiem do rozmaitych potraw, deserów i soków. Sięgamy po nią przez cały rok, ale najbardziej doceniamy ją latem. Lemoniada z pływającymi żółtymi plasterkami gasi pragnienie i orzeźwia organizm. Owoc przeniesiony do domu może zacząć gwałtownie wysychać i tracić to, co w nim kochamy. Tę modną metodę przechowywania cytryn warto znać. Owoc będzie świeży dwa razy dłużej!
Patent na przechowywanie cytryny, który wydłuży jej świeżość
Cytrynę umieść w czystym słoiku, zalej wodą i zakryj. W ten sposób owoc zachowa soczystość i wszystkie inne walory na dłużej. Z tego triku będą zadowoleni wszyscy, a najbardziej osoby, które sporadycznie używają cytrusa i nie chcą non stop go przynosić ze sklepu do domu. Ważne, by płyn w którym „kąpią się” owoce regularnie wymieniać co dwa lub trzy dni.
Jak zachować świeżość cytryny na dłużej?
Postaraj się nie trzymać cytryny obok bananów, brzoskwiń, gruszek czy jabłek, ponieważ wydzielają one gaz (etylen) przyspieszający dojrzewanie. Wtedy nie uda ci się zatrzymać świeżości cytrusa na dłużej, chyba iż gwałtownie sprzątniesz z jego otoczenia wspomniane owoce i będziesz przechowywać go osobno.
Co więcej, cytryny możesz też zamrozić, o ile masz spory zapas i wiesz, iż nie zdążysz ich zużyć. Wcześniej jednak musisz odpowiednio przygotować owoce. W całości nie wsadzaj ich do zamrażalnika. Wyciśnij z nich sok i go zamroź. Aromatyczną skórkę też możesz mrozić w pojemniku.