Marynowanie schabowych przed smażeniem to konieczność, jeżeli chcemy, żeby kotlety wyszły soczyste i miękkie. Wcale nie musimy robić wymyślnych marynat - wystarczy przygotować taką na bazie jogurtu naturalnego, który zmiękcza mięsne włókna. Poza tym dzięki temu produktowi przyprawy wsiąkają głęboko w mięso - będzie aromatyczne jak nigdy wcześniej.
Jogurt naturalny na zmiękczenie schabowych
Po usmażeniu schabowe mogą wyjść twarde i gumowate ze względu na zbyt chude mięso. Można jednak temu zapobiec dzięki przygotowaniu marynaty z jogurtu naturalnego.
Ten produkt zawiera kwasy mlekowe, które delikatnie rozkładają włókna mięsne, co czyni schabowe bardziej soczystymi i kruchymi.
Niektórzy robią marynaty z sokiem z cytryny, jednak po usmażeniu i tak czuć w mięsie kwaśną nutę. Jogurt naturalny nie maskuje, a podbija smak schabowych i sprawia, iż stają się bardziej aromatyczne. Warto więc zmieszać go z przyprawami, tj. pieprz, czosnek, papryka, majeranek.
Przepis na marynatę do schabowych z jogurtu naturalnego
Składniki:
- 200 g gęstego jogurtu;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 łyżeczka majeranku;
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki;
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Przygotowanie:
Żeby zrobić jogurtową marynatę, wystarczy wymieszać jogurt naturalny ze wszystkimi przyprawami. Następnie obtaczamy w niej delikatnie rozbite mięso - musi być oblepione z każdej strony.
Jeśli marynata wyszła za rzadka, to dodajemy do niej jeszcze trochę jogurtu. W przypadku, gdy jest zbyt gęsta, to wtedy rozcieńczamy ją z odrobiną mleka lub kefiru.
Tak przygotowane schabowe umieszczamy w misce, którą przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. Wyjdą jeszcze lepsze, jeżeli zamarynujemy je na całą noc.
Jak prawidłowo smażyć schabowe w jogurtowej marynacie?
Mięso wyjęte z lodówki musimy osuszyć ręcznikiem papierowym tak, żeby nie było zbyt mokre. Potem obtaczamy schabowe w bułce tartej, choć będą bardziej chrupiące, jeżeli użyjemy panierki panko albo płatków kukurydzianych.
Kotlety smażymy na smalcu albo maśle klarowanym, które nadają smaku i dobrze przewodzą ciepło. Używamy sporej ilości tłuszczu, aby mięso mogło równomiernie się zarumienić.
Obróbkę cieplną przeprowadzamy na średniej mocy palnika, dbając o to, żeby panierka nabrała złocistego koloru, a wnętrze dobrze się dopiekło.
Zobacz też:
Dodaj do kotletów mielonych ten owoc. Mięso wyjdzie soczyste jak nigdy
Połącz jogurt z ananasem, a mięso będzie obłędne. Idealna marynata, gdy teść stoi pod drzwiami
Robisz to gotując szparagi? To dlatego są miękkie i bez smaku