Sałatki na Wielkanoc – propozycje, które idealnie sprawdzą się na wielkanocny stół

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Pixabay


Sałatki na Wielkanoc królują na naszych wielkanocnych stołach nie tylko podczas uroczystych śniadań, ale i wspólnych rodzinnych kolacji. Nie wiesz, jaką sałatkę przygotować? Sprawdź nasze propozycje na polecane sałatki na Wielkanoc.

Jakie sałatki na Wielkanoc można zrobić?

Możliwości przygotowania sałatek na Wielkanoc są niezliczone, dlatego bez wątpienia zaserwujesz takie, które posmakują wszystkim gościom.

Sałatki na Wielkanoc często zawierają jajka, które symbolizują nowe życie i odrodzenie, co wpisuje się w tematykę świąt. W Polsce popularnymi sałatkami na Wielkanoc są m.in. sałatka jarzynowa, sałatka z kurczakiem, sałatka z tuńczykiem, sałatka ziemniaczana czy sałatka z ryżem. Każda z tych sałatek ma swoje regionalne odmiany i wersje, ale w każdej z nich można odnaleźć elementy symbolizujące euforia z powrotu do jedzenia mięsa i nadzieję na nowe życie.

Pixabay

>Polecane sałatki na Wielkanoc

Propozycji na sałatki wielkanocne jest mnóstwo. My przedstawiamy dwa przepisy na najpopularniejsze sałatki.

Sałatka jarzynowa – przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 marchewki
  • 1 puszka groszku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 ogórki konserwowe
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo
  • 2-3 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyć, ugotować w osolonej wodzie i pokroić w kostkę. Marchewki obrać, ugotować w osolonej wodzie i pokroić w drobną kostkę. Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Groszek i kukurydzę odcedzić z puszki. Wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie wymieszać. Dodać majonez i ponownie wymieszać. Sałatkę doprawić solą i pieprzem do smaku.

Sałatka jarzynowa najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce, gdy składniki się przegryzą i smaki się połączą.

Sałatka na Wielkanoc z jajkiem i tuńczykiem

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka odcedzić z sosu. Wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie wymieszać. Dodać ketchup, musztardę i majonez i ponownie wymieszać. Sałatkę doprawić solą i pieprzem do smaku.

Sałatka z jajkiem i tuńczykiem świetnie smakuje na ciepło lub na zimno. Można ją podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa.

Idź do oryginalnego materiału