Uniwersalna sałatka z selera naciowego to świetna propozycja na surówkę do obiadu lub dodatek do grilla. Jest prosta i bardzo szybka do zrobienia. Koniecznie wypróbuj moją zieloną sałatkę.
Seler jest super warzywem bogatym w błonnik, związki mineralne oraz witaminy. Możemy go jeść na surowo i po podgrzaniu. Likwiduje wolne rodniki odpowiedzialne za powstawanie nowotworów. Obniża także ciśnienie krwi. Sałatka z selera naciowego jest lekka, orzeźwiająca i przede wszystkim smaczna. Podaję składniki na uniwersalną sałatkę oraz opcjonalne składniki, które możesz do niej dodać.
Sałatkę wykonasz w kilkanaście minut.
Polecam w diecie wegetariańskiej i bezglutenowej.
Składniki na sałatkę z selera naciowego
Kaloryczność: 145 kcal w 100 g.
- 5 łodyg selera naciowego
- 2 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy typu wąż (150 g)
- 1 duże jabłko (najlepiej twarde i słodkie)
- 100 g prażonego słonecznika (bez łusek)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego /spr ilość/ !!!!
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
- pół łyżeczki soli
- 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu czarnego
Zamiast jogurtu, majonezu i musztardy możesz użyć oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
Dodatki do sałatki z selera naciowego. W moim przepisie podaję podstawowe składniki na uniwersalną sałatkę z selera naciowego. Możesz jednak dodać też:
- podsmażonego kurczaka
- suszoną żurawinę
- sałatę rukolę
- pomidorki koktajlowe
- rodzynki
- ser żółty
- kukurydzę z puszki
- ananasa
Sposób wykonania sałatki
do zrobienia sałatki potrzebne nam będą przede wszystkim: patelnia, miska, salaterka oraz ostry nóż i deska do krojenia.
Na rozgrzaną patelnię wsypuję słonecznik i prażę na niedużym ogniu przez około 8 minut. Co jakiś cza mieszam i pilnuję, aby się nie przypalił. Gdy się zarumieni zdejmuję z ognia i odstawiam do lekkiego ostygnięcia. W czasie gdy na patelni praży się słonecznik, przygotowuję pozostałe składniki.
Łodygi selera naciowego myję i odkrawam z nich końcówki. Następnie kroję plasterki o grubości 3 mm i wrzucam do miski.
Jabłko obieram, przekrawam na ćwiartki, usuwam gniazdo nasienne i kroję w drobną kostkę. Wrzucam do miski z pokrojonym selerem.
Ogórki obieram, kroję w drobną kostkę i także wrzucam do miski.
W salaterce mieszam ze sobą: jogurt naturalny, majonez i musztardę. Doprawiam solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszam, aż powstanie jednolity sos i wlewam do miski.
Wszystko mieszam ze sobą i skrapiam sokiem z cytryny lub limonki. Całość ponownie mieszam i oczywiście próbuje smak. jeżeli zachodzi potrzeba to dodaję ulubionych przypraw lub zwiększam ilość jogurtu.
Sałatka z fetą, rukolą i szuszonymi pomidorami
Wierzch sałatki posypuję też prażonym słonecznikiem. Sałatka jest chrupiąca i orzeźwiająca. Życzę smacznego.