Sałatka powstała przy okazji urodzin Ww. Od dłuższego czasu chciałam zrobić klasyczną imprezę, dostałam akceptację, więc podziałałam. Śledzie, zimna płyta, sałatki, wiecie jak jest. Do połączenia kurczaka, ananasa i kukurydzy nie trzeba nikogo przekonywać. Sylwester już za parę dni, więc może ktoś z Was skorzysta z przepisu.
Składniki:
170 g drobnego makaronu (ja użyłam w kształcie ryżu)
1 wędzone udko z kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
pół pęczka koperku
1 czubata łyżka majonezu
2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i wrzucamy do miski. Mięso obieramy ze skóry i kroimy w małą kostkę. Ananasa i cebulę kroimy również w małą kostkę. Wszystko wrzucamy do miski. Dodajemy do tego kukurydzę, rozdrobniony czosnek, majonez, jogurt, sok z cytryny, poszatkowany koperek, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wkładamy do lodówki.
Podobne przepisy:
Sałatka z makaronem, ogórkami i fetą
Sałatka z makaronem, kurczakiem i ogórkiem
Sałatka z makaronem orzo, szynką, kukurydzą i ogórkami konserwowymi
Sałatka z makaronem, szynką i ogórkami konserwowymi
Sałatka z makaronem, jajkami i tuńczykiem
Sałatka makaronowa z szynką, brzoskwiniami i serem pleśniowym