Sałatka z cukinii siostry Anastazji. Smak lata zamknięty w słoiczkach zachwyci domowników

g.pl 1 tydzień temu
Przyrządzając przetwory, warto czasami przeznaczyć kilka słoiczków na nowe wariacje. Osoby, którym w tym sezonie ogród obrodził w cukinie, bez wątpienia powinny zainspirować się recepturą siostry Anastazji. Ta sałatka to jeden z lepszych dodatków do obiadu. Domownicy ją pokochają.
Sezon na zapełnianie spiżarni domowymi przetworami trwa w najlepsze. Oprócz kiszonek, soków czy dżemów na półeczkach mogą wylądować również pasteryzowane sałatki, które w chłodny zimowy dzień pozwalają nam powrócić pamięcią do smaków lata. Tym razem na tapet weźmiemy cukinię. Przepis na orzeźwiającą, słodko-kwaśną przekąskę do obiadu podała siostra Anastazja, autorka wielu niezawodnych receptur.


REKLAMA


Zobacz wideo Takiego tatara nie zjesz w żadnej restauracji. Zwyciężczyni "MasterChefa" wie, jak go podrasować


Sałatka z cukinii - przepis. Tej sałatki nie może zabraknąć w twojej spiżarni
Cukinia to jedno z tych warzyw, które co roku chętnie uprawiamy w ogrodach. Niekiedy jednak plon jest tak spory, iż nie wiadomo, co zrobić z jego nadmiarem. Na szczęście w tej sytuacji z pomocą przychodzi przepis siostry Anastazji na słodko-kwaśną sałatkę. To idealny sposób na przechowanie letniego przysmaku w słoiczkach. Zimą, kiedy zabraknie ci pomysłu na dodatek do obiadu, wystarczy sięgnąć po tę przekąskę. Jest ona tak pyszna, iż w kolejnych latach domownicy będą prosić, aby znów ją przyrządzić.
Zobacz też: Inflacyjny obiad z mięsa mielonego - zapiekanki na kilka sposobów. Mega dobre, szybkie i tanie
Do przygotowania orzeźwiającej sałatki z cukinii będziesz potrzebować:


2 kg cukinii
2 marchewki
2-3 cebule
3 ząbki czosnku
odrobinę natki pietruszki
sól
1/2 szklanki octu
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru


Zabierając się do tworzenia przetworów, zarezerwuj sobie jedno popołudnie, aby w spokojnej atmosferze przyrządzić ten wyjątkowy przysmak. Sposób działania jest niezwykle prosty.


Przetwory z cukinii na zimę. Sałatka z przepisu siostry Anastazji to istny raj dla podniebienia
Przyrządzając sałatkę z cukinii w zalewie, w pierwszej kolejności należy umyć wszystkie warzywa. Pod nóż najpierw bierzemy głównego bohatera i siekamy go w drobną kostkę lub na plasterki (wedle uznania). W przypadku wykorzystywania przerośniętej cukinii ważne jest, aby obrać ją ze skóry i pozbyć się gniazd z nasionami. Tak oporządzone warzywo przesypujemy do miski i zasypujemy sobą, aby wypuściło soki. W tym czasie można zabrać się za obieranie czosnku i pokrojenie cebuli (najlepiej w piórka). Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Natkę pietruszki pokrój (listki nie muszą być mocno zsiekane). Kolejnym krokiem jest przygotowanie zalewy. Ocet, wodę, olej i cukier podgrzej w garnku i mieszaj do momentu rozpuszczenia się białych kryształków. Następnie odstaw do ostudzenia. Kiedy napar traci swoje ciepło, zajmij się cukinią, którą należy odsączyć z nadmiaru wody. Po wykonaniu tego zabiegu połącz warzywo z pozostałymi składnikami (czosnkiem, cebulą, marchewką, natką pietruszki). Przedostatnim etapem jest włożenie sałatki do wcześniej przygotowanych słoików. O tym, jak prawidłowo wyparzyć szklane pojemniki pisaliśmy w jednym z naszych artykułów. Warzywa zalej ostudzoną zalewą. Postaraj się wypełnić naczynia do pełna. Po zakręceniu wieczek rozpocznij pasteryzację. Proces ten powinien trwać ok. 15 - 20 minut. Ostrożnie wyciągnij słoiki z wody i daj im odpocząć w kuchni przez jeden dzień. Nazajutrz przenieś je do spiżarni.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału