Sałatka tabbouleh – lekka kuchnia, wielki smak!

codojedzenia.pl 2 tygodni temu

sałatka z bulgurDzisiaj mam dla Was kolejny przepis z serii „lekko po świętach”. To sałatka tabbouleh z kurczakiem, która jest niesamowicie pyszna i sycąca. Tym razem odeszłam trochę od tradycyjnego przepisu i przygotowałam tabbouleh w moim własnym stylu. Zamiast klasycznej kaszy bulgur użyłam ziaren pszenicy, które nadają sałatce wyjątkowej tekstury i smaku. Aby dodać jej jeszcze więcej charakteru, wzbogaciłam ją o chrupiące migdały. Poza tym zachowałam wszystkie klasyczne składniki, takie jak świeże zioła, pomidory i cytrynowy dressing, dzięki czemu sałatka tabbouleh z pszenicą wciąż zachowuje swoją oryginalną lekkość i świeżość.

Sałatka tabbouleh z pszenicą – zdrowe odżywianie nigdy nie smakowało tak dobrze!

Lekkie posiłki po świętach to dla mnie prawdziwe zbawienie. Po tygodniu udało mi się wrócić do mojego stałego rytmu – zero słodyczy, ciast i ciężkich potraw. Zamiast tego królują zdrowe i lekkie dania, które dają mi energię i dobre samopoczucie. Jednym z moich ulubionych wyborów są sałatki, które znikają jedna za drugą. Szczególnie uwielbiam tabbouleh z pszenicą – świeżą, aromatyczną i pełną wartości odżywczych. To idealny sposób na zdrowy i smaczny start roku, który nie tylko cieszy podniebienie, ale i dba o moją formę!

Tabbouleh – lekkość i świeżość w orientalnym wydaniu – zdrowy start po świętach

Lubię orientalną kuchnię, a sałatka tabbouleh z pewnością doskonale się w nią wpisuje. To danie ma w sobie wszystko, co uwielbiam – świeże zioła, lekkość i intensywne smaki. Pietruszka i mięta to świetna para, która nadaje sałatce niepowtarzalnego charakteru. Uwielbiam natkę pietruszki i używam jej niemal do każdego posiłku – jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa, podobnie jak inne zioła. Sałatka z tak świeżymi składnikami to naprawdę zdrowy wybór, który może być zarówno samodzielnym daniem, jak i doskonałym dodatkiem do mięsa. Dzisiaj jadłam aromatyczny filet z kurczaka właśnie z tą pyszną sałatką tabbouleh, co stanowiło idealne połączenie – lekko, zdrowo i bardzo smacznie!

Spróbujcie koniecznie, bo to idealna propozycja na zdrowy posiłek – pełen smaku, a jednocześnie doskonały na rozpoczęcie roku w nieco lżejszym stylu!

Tabbouleh

Drukuj
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: 15 min. 15 min.
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

Tabbouleh

50 g ziaren pszenicy

2 łyżki migdałów, grubo pokrojonych

15 pomidorów koktajlowych

1 mała czerwona cebula

15 cm świeżego ogórka

4 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej

3 łyżki mięty, drobno posiekanej

50 ml oliwy z oliwek

2 łyżki soku z cytryny

otarta skórka z jednej cytryny

po jednej garści zielonych i kalamata oliwek

sól i czarny pieprz do smaku

kawałek pokruszonego sera feta

kawałki cytryny

awokado, opcjonalnie

Filet z kurczaka

2 duże filety z piersi kurczaka

1 łyżeczka suszonego tymianku

½ łyżeczki kminu rzymskiego

½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

1 łyżeczka słodkiej papryki

½ łyżeczki czarnego pieprzu młotkowanego

sól do smaku

olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ugotować pszenicę w lekko osolonej wodzie na sypko. Pokroić pomidory na ćwiartki, a cebulę i ogórka w drobną kostkę.
  2. Posiekać natkę pietruszki i miętę. Dodać zioła do warzyw wraz z oliwkami. Następnie dodać migdały i pszenicę.
  3. Wymieszać przyprawy z solą i natrzeć filety z kurczaka. Marynować przez godzinę. Smażyć na złoty kolor 2-3 minuty po każdej stronie w zależności od grubości fileta. Usmażone filety owinąć w folię aluminiową i odłożyć na 10 minut. Pokroić na plasterki.
  4. Oliwę, sok i otartą skórką z cytryny wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Wlać do sałatki i wymieszać. Odstawić sałatkę na bok, aby smaki się nieco przegryzły.
  5. Posypać sałatkę pokruszonym serem feta i obłożyć kurczakiem oraz awokado. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału