Sałatka jarzynowa w nowej odsłonie idealnie sprawdzi się na Wielkanoc. Już nigdy nie zrobisz jej w inny sposób

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Sałatka jarzynowa- Pyszności; źródło: Canva


Sałatka jarzynowa to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. W Wielkanocnym wydaniu jest lżejsza, bardziej wyrazista w smaku i jeszcze smaczniejsza.

Sałatki jarzynowej specjalnie przedstawiać nie trzeba. Nie bez powodu nosi miano królowej polskich świąt- miski pełne tego przysmaku pojawiają się zarówno na Boże Narodzenie czy Wielkanoc, jak i na uroczystościach rodzinnych i imprezach. Łączy ona najpopularniejsze polskie warzywa z uwielbianym majonezem.

Każdy ma nieco inny sposób jej przygotowania: jedni dorzucają kukurydzę, inni stawiają na groszek, następni nie wyobrażają jej sobie bez dodatku kwaśnego jabłka. Nasz przepis na wielkanocną odsłonę sałatki warzywnej zaskoczy cię składnikami. Już nigdy nie zrobisz jej inaczej.

Wielkanocna sałatka jarzynowa

Składniki:

  • 12 jaj średniej wielkości
  • 5 rzodkiewek
  • 5 korniszonów
  • 1 pęczek szczypiorku
  • pół pęczka koperku
  • 10 g musztardy delikatesowej
  • 50 g majonezu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę i włóż jajka. Dodaj 2-3 łyżki soli i włącz palnik. Gotuj jajka przez 8 minut od momentu, aż woda zacznie wrzeć. Przelej ugotowane jaja zimną wodą i obierz. Dzięki soli usuwanie skorupek będzie prostsze, a jajka nie popękają podczas gotowania.
  2. Jajka pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski. Dodaj drobno pokrojone rzodkiewki oraz korniszony. Dorzuć posiekany szczypiorek oraz koperek i wymieszaj.
  3. W osobnej miseczce połącz majonez i musztardę. Dopraw solą oraz pieprzem i wlej do miski z jajkami i warzywami. Dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
  4. Odstaw sałatkę na min. 2 godziny, aby smaki się przegryzły. Najlepiej smakuje następnego dnia.

Sałatka jarzynowa- Pyszności; źródło: Canva

Z czym podawać sałatkę jarzynową?

Sałatkę jarzynową można podawać na wiele sposobów, zależnie od indywidualnych preferencji smakowych. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do różnych rodzajów mięsa, np. kurczaka, indyka czy schabu. Sałatkę jarzynową można podawać jako przystawkę, np. na kawałku chrupiącego chleba lub tostach. Najczęściej jadamy ją bez dodatków- sama w sobie jest naprawdę doskonała.

Przepis na czekoladowe jajka wielkanocne z mascarpone znajdziesz na naszym kanale YouTube

Idź do oryginalnego materiału