Idealna na grilla. Zastanawiałam się czy wpisywać w tytule słowo „grillowa”, ale tak, zdecydowanie trzeba. Grecka, szopska, pomidorowa z sosem czosnkowym i serem żółtym. I właśnie tytułowa, to dla mnie idealne dodatki do potraw z grilla. Sezon powoli się kończy. I na ruszty i na część warzyw. Nie będę już dłużej zwlekać z publikacją, nie ma na co czekać.
Pech chciał, iż tę sałatkę zrobiłam na dość lichą, dwuosobową imprezę. Grill był średnio planowany, sam wyjazd też, ale wykorzystaliśmy nieobecność Wwłów w domu i postanowiliśmy pobyczyć się na ich działce, bez nich. Nie napiszę więc Wam jak wielu osobom smakowała, bo smakowała jedynie dwóm – My i mnie. Tola była zainteresowana jedynie kiełbasą. To zostawię bez komentarza.
Już w sumie od dawna zbierałam się za zrobienie sałatki, która będzie miała w składzie jedynie świeże warzywa. Żadnych fet, owoców, słoneczników i innych (smacznych zresztą) wypełniaczy. Kurczę, jak teraz sobie tak myślę, to tę sałatkę powinnam nazwać raczej surówką. Dobra, zostawiam „sałatkę”, jakoś bardziej mi się wtapia w grillowy klimat.
W końcu postanowiłam ją zrobić, bo jak wcześniej napisałam, wrzesień to nie jest najlepsza pora na grille (jest na pewno gorsza niż środek lata). Pomidory smakują jeszcze świetnie, ogórki dają radę, papryki są już pyszne. Do tego zioła, jogurt, wyjątkowy brak majonezu i mamy to. Dokładnie to chciałam uzyskać.
Pomidory nadają słodycz, papryka chrupkość, ogórki orzeźwienie. Całościowo smakuje to naprawdę świetnie.
Jeżeli macie w planie w ten weekend wrzucić coś na ruszt, koniecznie zróbcie do tego tytułową sałatkę. Możecie też zrobić grilla za tydzień, dwa i osiem. Ale nie jestem pewna czy za osiem, pomidory będą jeszcze smakować jak pomidory. Bo ogórki to już na bank będą trąciły papierem. Niestety.
Smacznego. I zdecydowanie – na zdrowie.
Składniki:
5 ogórków gruntowych
3 średnie pomidory
1 mała pomarańczowa papryka
pęczek rzodkiewek
1 mała czerwona cebula
1 duży ząbek czosnku
pół pęczka koperku
1 dymka (zielona i biała część)
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
sól
pieprz
Pomidory myjemy, kroimy w średnią kostkę, wrzucamy do miski. Ogórki myjemy, obieramy, kroimy wzdłuż na cztery części, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, dodajemy do pomidorów. Następnie dodajemy do nich umytą, pokrojoną w średnią kostkę paprykę i umyte i pokrojone w cienkie plasterki rzodkiewki. Do warzyw dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek, poszatkowane zioła i jogurt. Wszystko doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i jemy.
Podobne przepisy:
Sałatka z pomidorami, ogórkami i serkiem wiejskim