Są smaczne i zdrowe, ale nie dla wszystkich. Te osoby powinny zrezygnować z jedzenia szparagów

top.pl 4 dni temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Można wykorzystać je w kuchni na wiele różnych sposobów. Zanim jednak wylądują na twoim talerzu, najpierw sprawdź, czy rzeczywiście możesz jeść te warzywa. Istnieje krótka lista przeciwwskazań do ich spożywania.

Zapiekanka szparagowa, zupa krem, a może zielone warzywa do jajek sadzonych - to właśnie w tych daniach najczęściej królują szparagi. Warto je jeść nie tylko ze względu na wspaniały smak, ale też liczne adekwatności zdrowotne. Weźmy jednak pod uwagę również wszelkie przeciwwskazania. Bierzemy pod lupę wpływ szparagów na nasze zdrowie.

Takie adekwatności zdrowotne mają szparagi

Szparagi wykazują pozytywny wpływ na zdrowie jelit i procesy trawienne. Wszystko ze względu na obecność w składzie witamin: C i K oraz magnezu. Tym warzywom przypisujemy również działanie przeciwzapalne.

Co więcej, zawierają prebiotyki, stanowiące pożywkę dla dobrych bakterii jelitowych. Wspierają zatem utrzymywanie równowagi mikroflory jelitowej. Z kolei błonnik pokarmowy zawarty w ich składzie zapobiega zaparciom i wspiera perystaltykę jelit.

Szparagi wpływają pozytywnie na funkcjonowanie wątroby. Działają moczopędnie, usuwając nadmiar toksyn z organizmu, co jest ważne przy detoksykacji tego narządu.

Związki siarki detoksykują organizm, a przeciwutleniacze, tj. witaminy C, E oraz glutation skutecznie chronią wątrobę przed działaniem wolnych rodników.

Szparagi wspomagają utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, co odciąża wątrobę - narząd odpowiedzialny zarówno za jego produkcję, jak i rozkład. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko jej przeciążenia.

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Znasz zalety picia guarany? Ma więcej kofeiny od kawy

Przeciwwskazania do spożywania szparagów

Przeciwwskazania do spożywania szparagów dotyczą zarówno zielonych, jak i białych warzyw. Różnią się jedynie warunkami uprawy - zielone rosną w świetle, a białe bez dostępu do niego. W jakich przypadkach nie można ich jeść?

Głównym przeciwwskazaniem do spożywania tych warzyw są alergie na rośliny liliowate, tj. por, cebula, czosnek. Szparagi również mogą zaszkodzić alergikom.

U osób cierpiących na zespół jelita drażliwego mogą pojawić się wzdęcia i bóle brzucha. Z kolei przy kamicy nerkowej, dnie moczanowej i artretyzmie może dojść do tworzenia kamieni i odkładania kwasu moczowego.

Ze względu na działanie moczopędne, szparagi mogą nasilać wydalanie potasu oraz utrudniać przyswajanie litu, co jest istotne zwłaszcza u osób przyjmujących leki odwadniające lub stosujących terapię tym drugim pierwiastkiem.

Inaczej sytuacja wygląda w przypadku wyciągu ze szparagów, który wykazuje silniejsze działanie od spożycia samej rośliny. Jego przyjmowanie należy skonsultować z lekarzem.

Ponadto kobiety w ciąży oraz karmiące piersią powinny unikać stosowania tego rodzaju suplementów, ponieważ ich wpływ na organizm w tym szczególnym okresie nie został dostatecznie zbadany.

Zobacz też:

To największe mity dotyczące kleszczy. Wiele osób do dziś w nie wierzy

Pij każdego ranka. Zapomnisz o słodyczach i poprawisz koncentrację

Ten domowy kolagen zrobisz z dwóch składników. Na długo zachowasz młody wygląd i zaoszczędzisz pieniądze

Idź do oryginalnego materiału