Składniki na bułeczki z malinami
Drożdżowe bułeczki z owocami to idealny dodatek do letniej kawy. Do przygotowania około 12 sztuk bułeczek z malinami będziesz potrzebować:
- 11 g suchych drożdży,
- 180 ml mleka,
- 220 g cukru,
- 260 g masła,
- 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej,
- 700 g malin,
- 800 g mąki pszennej typ 650,
- 8 żółtek,
- białko jaja do posmarowania bułeczek.
W tym przepisie nie musisz doprowadzać produktów do temperatury pokojowej przed rozpoczęciem ich przygotowywania. Pamiętaj, by wcześniej dokładnie umyć i osuszyć maliny. Brak nadmiaru wody sprawi, iż nadzienie będzie idealne.
Sprawdź również: To jeden z najzdrowszych owoców świata. Rośnie w Polsce, a mało kto o nim wie
Bułeczki z malinami — sposób przygotowania
Zacznij od przygotowania ciasta drożdżowego. W rondelku rozpuść 160 g masła w mleku. Do dużej miski przesiej 650 g mąki, dodaj 11 g suchych drożdży, 120 g cukru i 8 żółtek oraz lekko przestudzone roztopione masło z mlekiem. Ciasto wyrabiaj przez kilka minut do dokładnego połączenia się składników. Przykryj miskę folią spożywczą lub ściereczką i odstaw na około godzinę. Gdy ciasto wyrasta, przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp 100 g cukru, 100 g masła oraz 150 g mąki i całość utrzyj. Możesz włożyć kruszonkę do lodówki na czas przygotowania bułeczek z malinami.
Sprawdź również: Zapomnij o wyrabianiu ciasta drożdżowego. Szybki przepis od Ewy Wachowicz
Maliny dokładnie obtocz w skrobi ziemniaczanej. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 równych kawałków, każdy z nich rozwałkuj i ułóż na miseczce. Ten trik z miską sprawi, iż będzie można włożyć do nich więcej nadzienia, a także łatwiej zlepić bułeczki. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na kilka minut do wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Bułeczki z malinami posmaruj roztrzepanym białkiem jaja, posyp kruszonką i piecz w nagrzanym piekarniku przez 18 minut. Smacznego!
Zobacz też:
W PRL-u jedli ją wszyscy. Tak wykorzystasz w kuchni zapomnianą bombę witaminową
Tak miękkiego mięsa jeszcze nie jadłeś. Wystarczy, iż dodasz do gulaszu 3 łyżki tego składnika
Chcesz gwałtownie schudnąć? Na śniadanie wybieraj ten rodzaj chleba