Są fani Winiarów i wyznawcy Kieleckiego. Oto trik na majonez w kilka minut, który je przebije

natemat.pl 1 dzień temu
Winiary czy Kielecki? W Polsce fani majonezów podzielili się na dwie frakcje i prawdopodobnie znajdą się tacy, którzy wybiorą inną markę. Tymczasem warto znać prosty domowy sposób na zdrowszą wersję majonezu, którego kluczowym składnikiem są gotowane żółtka.


Jakiś czas temu pisaliśmyw naTemat o tym, który majonez jest najgorszy, a jaki może być uznany za najlepszy. Werdykt w tej sprawie wydał dietetyk, który wskazał jeden z najpopularniejszych majonezów w naszym kraju.

Domowy majonez z gotowanych żółtek – zdrowszy i smaczniejszy od sklepowych


Jest nie tylko pozbawiony konserwantów i sztucznych dodatków, ale także delikatniejszy w smaku i łatwiej przyswajalny dla organizmu. Jak go przygotować? Oto sprawdzony przepis!

Dlaczego warto zrobić majonez samodzielnie?


Przepis na domowy majonez z gotowanych żółtek


3 ugotowane na twardo żółtka


1 łyżeczka musztardy (np. Dijon lub sarepskiej)


150 ml oleju roślinnego (np. rzepakowego lub oliwy z oliwek)


1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego


Sól i pieprz do smaku


Opcjonalnie: szczypta cukru, odrobina czosnku lub ulubione zioła


W zależności od upodobań możesz dodać na przykład papryczkę chili lub inne składniki



Jak przechowywać domowy majonez?


Przechowuj go w szczelnym słoiku w lodówce przez maksymalnie 4-5 dni. Pamiętaj, aby zawsze używać czystej łyżki do nabierania majonezu, aby uniknąć wprowadzenia bakterii.

Domowy majonez z gotowanych żółtek to doskonała alternatywa dla sklepowych wersji. Jest naturalny, pełen smaku i zdecydowanie zdrowszy. Dzięki prostemu przepisowi możesz w kilka minut przygotować własny, kremowy majonez bez sztucznych dodatków. Spróbuj i przekonaj się, iż warto!

Idź do oryginalnego materiału