Rześka i sycąca zupa na upały. Radzimy, jak ugotować najlepszą botwinkę [PRZEPIS]

g.pl 1 dzień temu
Botwina (nazywana też botwinką) łączy w sobie rześką nutę z konkretną wkładką z jajek i warzyw, co czyni z niej lekką i jednocześnie pożywną propozycję na letni obiad. Ile trwa przygotowanie i jak krok po kroku wyczarować prawdziwą botwinkę jak u mamy?
Zupa botwina idealnie pasuje do letniego menu z uwagi na swój orzeźwiający i lekki smak. Jest bardzo zdrowa, bo dostarcza organizmowi witaminy C, A, B6 i kwas foliowy, a także minerały takie jak żelazo, wapń, magnez i potas. Działa więc wzmacniająco na odporność, wspiera układ krwionośny, nerwowy i kostny, a dzięki obecności przeciwutleniaczy pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Świetny smak botwinki idzie zatem w parze z całą gamą niezbędnych dla zdrowia składników odżywczych.


REKLAMA


Zobacz wideo Tarta podwójnie buraczana z serem feta


Zupa botwina - lista składników
Jak uzyskać najlepszy smak i aromat klasycznej botwinki? Oprócz młodych zielonych liści buraka ćwikłowego w przepisie na botwinę znajdziemy wkładkę w postaci typowo polskich warzyw z babcinego ogródka. Produkty punkt po punkcie znajdziesz poniżej:


2 pęczki botwinki
3 średniej wielkości ziemniaki
2 małe marchewki
1/2 małej cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
750 ml bulionu drobiowego
100 ml kwaśnej śmietany 18%
sól i pieprz do smaku
pęczek koperku
4 jajka na twardo


Zupa botwina przepis - stopień trudności i czas przygotowania
Gotowanie botwinki nie jest skomplikowane, ale trzeba uzbroić się w cierpliwość i zarezerwować trochę wolnego czasu. Czas przygotowania to około 60 minut.


Przepis na botwinę krok po kroku. Jak zrobić tę pyszną zupę?


Zacznij od obrania ziemniaków, cebuli, marchwi, buraczków oraz czosnku. Następnie wszystkie warzywa posiekaj, a czosnek przepuść przez praskę. Tak przygotowane warzywa przełóż do garnka i zalej bulionem, gotuj przez 40 minut.
Pęczek botwinkowych liści posiekaj na drobno i dodaj do zupy. Dolej też dwie łyżki stołowe soku z cytryny. Następnie gotuj całość przez 20 minut, do momentu, aż łodyżki staną się miękkie.
Gdy łodyżki zmiękną, nabierz jedną chochlę zupy i wymieszaj ją ze śmietaną, następnie dodaj do garnka.
Dopraw botwinkę solą i pieprzem, a potem gotuj przez kolejne 5 minut. Gotową zupę podawaj z jajkiem i posiekanym koperkiem.


Botwina - ile może stać w lodówce?
Co do zasady każda zupa, zwłaszcza z mięsną wkładką, nie powinna stać w lodówce dłużej niż kilka dni, choćby jeżeli temperatura jest bardzo niska. Po dłuższym czasie zupa staje się nie tylko niesmaczna, ale też może zwyczajnie nam zaszkodzić. Wyjątkiem są zupy wekowane, które można przechowywać choćby przez kilka miesięcy.
Idź do oryginalnego materiału