Parę dni temu zostałyśmy z Tolą same w domu. Nie trwało to jakoś strasznie długo, ale kilka dni miałyśmy tylko dla siebie. Skoro My wyjechał, mogłam do woli gotować to czego on nie trawi. A nie trawi między innymi ryżu z jabłkami. Mnie tego typu potrawy kojarzą się z dzieciństwem. Skoro zostałam sama z małą, postanowiłam jej to ugotować. I nie żebym się jakoś bardzo poświęcała, sama miałam ochotę na taki obiad.
Zrobiłam jednak wersję nieco inną, niż zwykle. Na początku chciałam ugotować ryż, zetrzeć jabłka, poukładać wszystko warstwami i upiec. Wiecie, to taki bardziej klasyczny ryż z jabłkami. Skończyło się jednak na większym wypasie. Prażenie jabłek to jednak było mądre posunięcie, dodanie goździków do gotowanego ryżu też. Wszystko fajnie zagrało.
Tola wyjadała mi ryż już praktycznie podczas robienia zdjęć. Potem zjadła jeszcze swoją porcję i domagała się tego samego na kolację. Nie jest to w sumie chyba jednak nic dziwnego, większość dzieci lubi jabłka i ryż. Na początku miałam obawy czy będzie jej to wszystko smakowało, bo jednak dodatek korzennych przypraw może być lekką przeszkadzajką. Tutaj jednak nic nie przeszkadzało.
Kurczę, tak sobie teraz cicho myślę, jakimi innymi owocami można zastąpić jabłka. Gruszki, wiadomo. Chociaż teraz w sumie może być kłopot z dostępnością innych owoców. Nie mam zamiaru fundować dziecku malin czy jagód pod koniec października. Ale w sezonie, o taaak, jak najbardziej. Jagody będą pasowały idealnie. Z drugiej strony owoce i tak się smaży, więc z powodzeniem można przecież użyć mrożonych. Pokombinuję, bo chyba warto. I zmienię mleko na kokosowe. Tak, kokos i jagody się lubią.
Składniki:
4 jabłka
2 szklanki mleka 3,2%
2/3 szklanki białego ryżu
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
3 łyżeczki cukru
5 migdałów
2 goździki
1 łyżeczka masła
(przepis na 2-3 porcje)
Ryż dokładnie przepłukujemy pod bieżącą wodą. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy do niego goździki, 2 łyżeczki cukru i ryż, mieszamy. Całość gotujemy około 20 minut. Pamiętajcie o częstym mieszaniu ryżu. o ile jest potrzeba, dolejcie więcej mleka, aż do uzyskania odpowiadającej Wam konsystencji.
W międzyczasie jabłka myjemy, obieramy, wycinamy z nich gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy na nie jabłka, 1 łyżeczkę cukru, cynamon, mieszamy i smażymy wszystko pod przykryciem około 5 minut. Od czasu do czasu mieszamy.
Migdały prażymy na suchej patelni do zrumienienia. Następnie je szatkujemy.
Ugotowany ryż wykładamy na talerz/miskę. Dodajemy do niego uprażone jabłka. Całość posypujemy migdałami.
Podobne przepisy:
Ryż z jabłkami i skórką z pomarańczy
Ryż z serkiem wiejskim i truskawkami
Brązowy ryż z jabłkami i orzechami
Ryż z czereśniami