Ryż nigdy więcej się nie poskleja. Wystarczy, iż ugotujesz go "po japońsku"

top.pl 4 dni temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Czujesz się sfrustrowany tym, iż twój ryż zawsze się klei? jeżeli po wyłożeniu na talerz, bardziej przypomina on nieapetyczną kulkę, niż smakowicie wyglądające, sypkie ziarenka, wypróbuj sprytny trik prosto z azjatyckiej kuchni. Następnym razem spróbuj ugotować go "po japońsku", a jego wygląd i smak pewno cię nie rozczarują.

Kuchnia nie byłaby taka sama bez ryżu. Dla wielu osób to fundamentalny składnik, na którym opiera się wiele popularnych dań (risotto, paella, sushi, gołąbki, pilaw, smażony ryż, różne sałatki czy zapiekanki).

Jeśli ty również go uwielbiasz i nie wyobrażasz sobie, aby miało go zabraknąć w twojej kuchni, ale zmagasz się ze zbitą i zbyt kleistą konsystencją, wypróbuj azjatycki trik. Sprawdź, jak ugotować ryż "po japońsku" tak, aby był idealnie sypki, puszysty i smakowity, jak z najlepszych restauracji.

Dlaczego ryż się skleja w lepką masę? To normalne zjawisko

Twój ryż, zamiast pozostać sypki, zamienia się w lepki, gęsty kleik? Za taki stan rzeczy odpowiada skrobia, a konkretnie jej lepka frakcja (amylopektyna, która sprawia, iż ziarna zaczynają się sklejać).

Podczas gotowania skrobia pęcznieje i wypływa do wody. Gdy mieszanina stygnie lub odparowuje, uwolniona amylopektyna tworzy lepką powłokę na powierzchni ziaren, przez co cały ryż zaczyna się zlepiać. Dzieje się tak zwłaszcza, w przypadku krótkich i okrągłych ziaren. To nic groźnego dla zdrowia, ale może negatywnie wpływać na teksturę oraz smak ryżu.

Zastosuj ten trik przed gotowaniem ryżu. Będzie smakował jak z restauracji

Na szczęście istnieje azjatycki trik na to, aby każde ziarno pozostawało oddzielone po ugotowaniu. Wystarczy zastosować japońską metodę gotowania ryżu, która jest banalnie prosta i wcale nie potrzebujesz specjalnego garnka (ryżowaru), aby ją zastosować.

Chodzi bowiem o dokładne wypłukanie ryżu przed włożeniem do garnka. To zajmuje tylko 5 minut minut, a zmienia konsystencję gotowego ryżu, dzięki temu ten później się tak bardzo nie klei (nie należy tego robić, przygotowując risotto, bo przy nim lepka konsystencja jest zalecana).

Jak wypłukać ryż japońską metodą tak, aby był sypki? To nic trudnego

Przygotuj miskę, wsyp do niej ryż (najlepiej japoński, basmanti, jaśminowy, paraboiled) i zalej go zimną wodą tak, aby przykrywała ziarna. Pocieraj ziarna między palcami tak długo, aż woda będzie mętna. To oznaka wypłukiwania się skrobi.

Odlej mętną wodę, posiłkując się sitkiem. Powtórz 3-4 razy tak, aby za ostatnim razem woda po wypłukaniu ryżu była już prawie przezroczysta. To wszystko. Jak widzisz, nie ma w tym nic trudnego.

Zobacz też:

O niebo zdrowsza od owsianki. Seniorzy powinny jeść regularnie

​Te rogale świętomarcińskie smakują lepiej niż w cukierni. najważniejszy jest 1 składnik

Została ci kasza z obiadu? Zamiast wyrzucać, zrób z niej pyszne danie

Idź do oryginalnego materiału