Rybi smalczyk na Lubuskim Stole. Nasi regionalsi nagrodzeni perłami i medalami

wzielonej.pl 3 tygodni temu

W Urzędzie Marszałkowski zaprezentowali się lubuscy laureaci targów Polagra Smaki Regionów 2025 oraz wyróżnionych w plebiscycie Lubuska Perła Turystyczna.

Jeśli chodzi o regionalne produkty w Poznaniu wyróżniono m. in. Smalczyk z „Rybackiej Wędzarni” – produkowany w Rybackiej Chacie Grzegorza Kozy, Podczas konferencji mówił o tym, iż należy do elitarnego grona rybaków jeziornych.

W Polsce jest 300 rybaków jeziorowych, 300 osób, nie 3 tysiące, nie 30 tysięcy, tylko 300 osób. I dlatego to piętno jest takie, na nas tak to oddziałuje, iż chcemy właśnie pokazywać, jak to robiono kiedyś. Te wszystkie przepisy, które mamy są odrestaurowane, w jakiś tam sposób Małgosia je modyfikuje lub coś nowego dodaje, ale cieszymy się, iż tak dużo osób przybywa co roku na naszą biesiadę rybacką

Plebiscyt lubuskich pereł turystycznych wygrało Wielkie Zwiedzanie Książęcego Żagania, a Lubuski Stół – lubuski szlak kulinarny, został nagrodzony jako Odkrycie Roku Lubuskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej.

My we trzy chcemy pokazać, iż może być pięknie i może być smacznie i zachęcamy, żeby zostać z nami na dłużej, ponieważ nasz Lubuski Stół to jest dzień od śniadania u Irenki w sadzie Solniki, z lunchem winnym w mojej winnicy, a dzień kończymy przy pysznej dziczyźnie u Magdy Dec. Ale pomiędzy jeszcze mamy jeziora, mamy lasy, mamy piękne zabytki no i oczywiście naszych turystów zachęcamy, nie zostańcie z nami ten jeden dzień, tylko bądźcie, bądźcie dłużej

Mówiła Kinga Kowalewska-Koziarska jedna z trzech autorek Lubuskiego Stołu. Pełna lista laureatów poniżej.

Laureaci Lubuskich Pereł Turystycznych za najlepsze produkty turystyczne:
I miejsce – Wielkie Zwiedzanie Książęcego Żagania
II miejsce – Kajaki24.eu – na szlaku kajakowym rzeką Pliszką
III miejsce – Ogólnopolski spływ kajakowy przez lubuskie jeziora i rzeki ku Bałtykowi
Wyróżnienia: Park Fizyki w Nowej Soli, Krzeszycka Jesień

Laureaci targów Polagra Smaki Regionów 2025:

  1. Smalczyk z „Rybackiej Wędzarni” – Grzegorz Koza, P.P.H. „Fisch-Net” – Rybacka Chata
  2. Twaróg kozi dojrzały wytapiany – Kamila i Marcin Wojnowscy, „Qzko-Serowarnia”
  3. Chleb żytnio-orkiszowy z orzechem włoskim i żurawiną – Arkadiusz Antczak, „ANTERS” Piekarnia-Cukiernia
  4. Bzianka – syrop z kwiatów czarnego bzu – Magdalena i Sylwester Świderscy, „Malinówka”
  5. Ocet jabłkowy „Złote jabłuszko” – Joanna i Tomasz Kardynia, Gospodarstwo Rolno-Szkółkarskie „BIO-LAS”
  6. Danie: sztuka mięs z jelenia z jabłkiem pieczonym z chrzanem i miodem – Decowa Manufaktura Sp. z o.o

Dodatkowo Medalem Targów Smaki Regionów uhonorowano Magdalenę i Sylwestra Świderskich z gospodarstwa „Malinówka” za Bziankę – syrop z kwiatów czarnego bzu.

Idź do oryginalnego materiału