W Urzędzie Marszałkowski zaprezentowali się lubuscy laureaci targów Polagra Smaki Regionów 2025 oraz wyróżnionych w plebiscycie Lubuska Perła Turystyczna.
Jeśli chodzi o regionalne produkty w Poznaniu wyróżniono m. in. Smalczyk z „Rybackiej Wędzarni” – produkowany w Rybackiej Chacie Grzegorza Kozy, Podczas konferencji mówił o tym, iż należy do elitarnego grona rybaków jeziornych.
Plebiscyt lubuskich pereł turystycznych wygrało Wielkie Zwiedzanie Książęcego Żagania, a Lubuski Stół – lubuski szlak kulinarny, został nagrodzony jako Odkrycie Roku Lubuskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej.
Mówiła Kinga Kowalewska-Koziarska jedna z trzech autorek Lubuskiego Stołu. Pełna lista laureatów poniżej.
Laureaci targów Polagra Smaki Regionów 2025:
- Smalczyk z „Rybackiej Wędzarni” – Grzegorz Koza, P.P.H. „Fisch-Net” – Rybacka Chata
- Twaróg kozi dojrzały wytapiany – Kamila i Marcin Wojnowscy, „Qzko-Serowarnia”
- Chleb żytnio-orkiszowy z orzechem włoskim i żurawiną – Arkadiusz Antczak, „ANTERS” Piekarnia-Cukiernia
- Bzianka – syrop z kwiatów czarnego bzu – Magdalena i Sylwester Świderscy, „Malinówka”
- Ocet jabłkowy „Złote jabłuszko” – Joanna i Tomasz Kardynia, Gospodarstwo Rolno-Szkółkarskie „BIO-LAS”
- Danie: sztuka mięs z jelenia z jabłkiem pieczonym z chrzanem i miodem – Decowa Manufaktura Sp. z o.o
Dodatkowo Medalem Targów Smaki Regionów uhonorowano Magdalenę i Sylwestra Świderskich z gospodarstwa „Malinówka” za Bziankę – syrop z kwiatów czarnego bzu.














