Ryba na wigilię może być przygotowana na wiele różnych sposobów. Ryby są bardzo smaczne i zdrowe, dlatego naprawdę warto je spożywać, nie tylko od święta. Dziś jednak przyjrzymy się rybom wigilijnym i podpowiemy, jakie przepisy koniecznie trzeba wypróbować na nadchodzące święta.
REKLAMA
Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku
Wigilijna ryba - tradycyjny karp
Na hasło "wigilijna ryba" wielu osobom od razu przychodzi na myśl tradycyjny karp. Serwowanie karpia na stołach wigilijnych to dosyć młoda tradycja, która jednak zdążyła się już głęboko zakorzenić w naszym społeczeństwie. Wiele rodzin nie wyobraża sobie świąt bez wigilijnego karpia, którego można przygotować na wiele różnych sposobów. Najbardziej znaną i najpopularniejszą metodą przygotowywania wigilijnego karpia, jest smażenie ryby. Karpia należy podzielić na mniejsze kawałki, a następnie delikatnie oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Każdy kawałek ryby należy obtoczyć kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Rybę smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smaczna ryba na wigilię - klasyczny śledź
Kolejna smaczna ryba na wigilię, bez której wiele osób nie wyobraża sobie świąt, to śledź. Śledź również może być przygotowywany na wiele różnych sposobów, zarówno tych bardziej tradycyjnych, jak i nowoczesnych. Jednym z najpopularniejszych sposobów podania śledzia na wigilijnym stole, jest śledź pod pierzynką. Tę smaczną przekąskę wigilijną przygotujesz z następujących składników:
3 filety śledziowe
2 duże ziemniaki
2 małe buraki
3 ogórki konserwowe
1 cebula
2 jajka
sól, pieprz do smaku
majonez
Sposób przygotowania:
Filety śledziowe opłucz i dokładnie osusz, a następnie pokrój w dużą kostkę. Ziemniaki, buraki i jajka ugotuj. Ugotowane warzywa, jajka i ogórki konserwowe pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na dno szklanej salaterki wyłóż śledzie, a następnie dodawaj kolejne warstwy: ziemniaki, buraki, jajka, ogórki i cebulę. Każdą warstwę dopraw solą i pieprzem i oddziel cienko rozsmarowanym majonezem. Warstwy układaj do momentu zużycia wszystkich składników. Wierzch posmaruj majonezem i udekoruj np. posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Ryba z piekarnika - pieczony łosoś
Kolejna interesująca propozycja na wigilijny stół to ryba z piekarnika, a dokładniej - pieczony łosoś. Przygotowanie dania jest banalnie proste, a przy tym jest to danie nieoczywiste, które nie każdemu kojarzy się ze świętami. Jak przygotować smakowitego łososia z piekarnika? Będziesz potrzebować następujących składników:
800 g filetu z łososia
4 łyżki masła
1 pęczek koperku
sok wyciśnięty z 1 cytryny
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Filety z łososia opłucz i dokładnie osusz. Każdy kawałek ryby oprósz z obu stron solą i pieprzem, a następnie obficie skrop sokiem z cytryny. Filety umieść w naczyniu żaroodpornym. Dodaj masło i posyp posiekanym koperkiem. Naczynie żaroodporne zakryj folią aluminiową. Piecz przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na 5 minut przed końcem pieczenia, zdejmij folię, aby łosoś ładnie się zarumienił. Pieczony łosoś jest bardzo delikatny w smaku i może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnego pieczonego karpia.
Pyszna ryba na wigilię - pieczona dorada
Inna nieoczywista, a zarazem bardzo pyszna ryba na wigilię, to pieczona dorada. Dorada to bardzo smakowita i zdrowa ryba, którą przygotowuje się bardzo gwałtownie i łatwo. Dorada jest bardzo bogata w białko i kwasy tłuszczowe omega-3, dlatego warto włączyć ją do swojego jadłospisu także na co dzień. Aby przygotować smakowitą pieczoną doradę, będziesz potrzebować następujących składników:
4 dorady patroszone
4 łyżki oliwy z oliwek
2 cytryny
sól, pieprz do smaku
4 gałązki rozmarynu
Sposób przygotowania:
Dorady bardzo dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz dzięki ręcznika papierowego. Dopraw solą i pieprzem zarówno od zewnętrznej, jak i wewnętrznej strony. Z cytryn wyciśnij sok i polej nim każdą rybę. Do środka włóż po gałązce rozmarynu. Ryby umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polej każdą z nich łyżką oliwy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut. Mięso powinno łatwo oddzielać się od ości. Doradę można podawać np. z pieczonymi warzywami.