Rum a deser – idealne połączenia smakowe z rumem

foodomi.pl 3 dni temu
Zdjęcie: deser z rumem


Kuchnia jest miejscem, w którym warto pokusić się o eksperymentowanie z różnymi połączeniami. Czasem wystarczy dodać lub zmienić jeden składnik, by całkowicie odmienić smak i charakter dania. jeżeli szukasz czegoś, co podbije smak różnych deserów, uzupełnij kuchenną półkę o rum.

Ponieważ rum produkuje się z trzciny cukrowej, zalicza się do słodszych alkoholi. Jednocześnie do wyboru jest kilka rodzajów rumu różniących się między sobą aromatem. Aby twój deser smakował wyśmienicie, zastanów się najpierw, który rum będzie do niego odpowiedni.

Rodzaje rumów wykorzystywane w cukiernictwie

Spektrum aromatów uchwyconych w rumie zależy od tego, skąd pochodzi trunek, jak długo leżakował i jak przebiegał proces destylacji. Może być na przykład z nutami korzennymi, waniliowymi albo lekkimi i owocowymi. Podczas przygotowywania deserów wykorzystasz trzy rodzaje rumu:

– Rum biały – delikatny i z subtelnymi nutami owocowymi. Jest doskonałą propozycją do lżejszych ciast, a także kremów i musów.

– Rum złoty – w porównaniu z poprzednim cechuje się większą złożonością, wyczuwalne są w nim nuty karmelu i wanilii. Możesz go dodać m.in. do serników i wypieków drożdżowych.

– Rum ciemny – jest najcięższym rodzajem rumu o intensywnym smaku. Wyczuwalna jest w nim melasa, przyprawy i kakao. Takie nuty zachęcają do tego, by rum ciemny łączyć ze słodkościami na bazie czekolady. Jest doskonały do deserów korzennych i pierniczków.

Jeśli chcesz zapoznać się bliżej z każdym z rodzajów rumu, możesz odwiedzić stronę https://winezja.pl/alkohole/rum.

Desery z rumem jasnym

Obecność nut kokosowych, cytrusowych i owocowych skłania do sięgnięcia po rum jasny przy deserach owocowych. Fenomenalnie komponuje się na przykład z sorbetem limonkowym lub z mango. jeżeli lubisz tarty z owocami tropikalnymi albo ciastka z kremami kokosowymi, to także będzie odpowiednim wyborem.

Desery z rumem złotym

Głębszy, złożony profil smakowy, zachęca do wykorzystania go w deserach, w którym pożądane są nuty suszonych owoców, karmelu i wanilii. Karmel świetnie współgra z cynamonem i jabłkami, dlatego jednym z ciast, do których możesz dodać rum złoty, jest szarlotka. Równie dobrze smakuje z kremowym sernikiem. Połączenie sera i aromatów rumu sprawia, iż uzyskuje się smak zbliżony do crème brûlée. Sięgnij po niego także wtedy, kiedy chcesz przełamać słodycz tarty krówkowej. Rum doda jej odrobinę wytrawności.

Desery z rumem ciemnym

Ciężki i aromatyczny rum ciemny wymaga odpowiedniej oprawy. Zdecydowanie nie sprawdzi się w lekkich deserach. Za to przy tych o bogatej strukturze będzie strzałem w dziesiątkę. Przede wszystkim jest idealny do deserów czekoladowych. Brownie, ganache, fondant to kilka przykładów. Rum podkreśli obecne w nich kakao i doda głębi.

Ciekawą propozycją jest tiramisu. W tradycyjnym przepisie do ciasta dodaje się amaretto. Po rum ciemny możesz sięgnąć, kiedy chcesz, by deser był bardziej aromatyczny i wytrawny.

ABC stosowania rumu w deserach

Poza wyżej wymienionymi pomysłami na apetyczne przepisy rum wykorzystasz także do wielu innych, takich jak lody, sorbety, czy kremy budyniowe. Przed dodaniem rumu do ciasta lub deseru, zastanów się nad intensywnością. W lekkich deserach dobrze smakuje delikatny rum, a w cięższych rum o intensywnych aromatach. Przeanalizuj również, czy poszczególne nuty, jak wanilia lub przyprawy będą dobrze komponować się z pozostałymi składnikami deseru.

Rum ma wyrazisty smak, dlatego nie dodawaj go dużo. Zacznij od niewielkiej porcji i jeżeli po skosztowaniu jest niewyczuwalny, wlej jeszcze odrobinę.

Idź do oryginalnego materiału