Rosół na stałe wpisał się w tradycję polskiej kuchni, zachwycając swoim głębokim smakiem i aromatem. Na pierwszy rzut oka jego przyrządzenie nie jest trudne, jednak musimy przestrzegać konkretnych zasad, aby wyszedł idealny. Tym razem skupimy się na klarowności tej zupy.
Jak zrobić idealny rosół? Najważniejsze zasady
Pierwszą istotną zasadą w przygotowywaniu rosołu jest włożenie mięsa do zimnej wody. Dzięki temu nasza zupa będzie aromatyczna, pełna smaku.
Kolejną istotną czynnością jest zebranie szumowin, będących ściętym białkiem. Do gotującego wywaru dodajemy warzywa tj. marchew, seler, pietruszka. Polecamy też dorzucenie opalonej cebuli, nadającej niepowtarzalnego smaku i złocisto-brązowego koloru.
W rosole niezwykle istotną rolę odgrywają przyprawy, które regulują jego intensywność. Na samym początku wrzucamy do wywaru ziele angielskie i liście laurowe. W tym momencie używamy także pieprzu. Co z solą?
Sól dodajemy do zupy dopiero 10 minut przed końcem gotowania. Nie możemy zrobić tego wcześniej, ponieważ z mięsa nie wydzieli się tłuszcz, a z warzyw aromat. Wówczas nasz rosół będzie niesmaczny i blady.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Rosół kolagenowy - adekwatności zdrowotne i przepis
Co zrobić, żeby rosół był klarowny? Babciny trik nigdy nie zawodzi
Mętności w rosole to zmora wielu osób. Uzyskanie klarownego wywaru stanowi dla nich nie lada wyzwanie. Istnieje jednak pewien sposób, o którym wiedzą tylko profesjonalni kucharze i doświadczone gospodynie. Co trzeba zrobić?
Babcia radzi, aby dodać do wywaru szklankę zimnej wody albo kilka kostek lodu. Jest to metoda na hartowanie zupy, czyli obniżenie jej temperatury. W wyniku tego procesu znikają wszelkie mętności.
Dodawanie ziemnej wody do rosołu przyczynia się nie tylko do usuwania mętności, ale też do spotęgowania smaku wywaru. Jest to szczególnie ważne, gdy używamy go jako bazy do innych zup np. pomidorowej.
Zobacz też:
Dodaj to do surówki z marchewki zamiast jabłka i ananasa. Poczujesz niebo w gębie
Te placuszki zrobisz dosłownie w kilka minut. Są o niebo lepsze od racuchów
Ta sałatka bije na głowę zwykłą jarzynową. Wszyscy proszą mnie o przepis