Przepis opracowałam sama, niesiona kulinarną weną, która czasem mnie dopada. Ja osobiście lubię każdy z elementów roladek, zatem zajadam się nimi, dopóki nie znikną wszystkie :)
Przekąska, która dziś dla Was przygotowałam to połączenie sushi i sajgonek w wydaniu à la PaniKara , o ile też lubicie łososia, oliwki i sos chrzanowy w objęciach delikatnego ryżu, zamkniętego w miękkim papierze ryżowym (tak, miała polecieć Wam ślinka). To koniecznie powinniście wypróbować przepis. Jest to zdrowa potrawa, dzięki którym dostarczycie organizmowi między innymi błonnika i kwasów omega3, a przy okazji zaskoczycie znajomych, albo rodzinę nietypowym daniem.
Składniki:
Papier ryżowy
Łosoś
Torebka ryżu
Pasta z oliwek
Sos chrzanowy
Sól i pieprz
Oliwki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Gotujemy torebkę ryżu i pozostawiamy do przestygnięcia. Przygotowujemy
odrobinę ciepłej wody, do zanurzenia papieru ryżowego, kroimy łososia w paski.
Kiedy ryż ostygnie przesypujemy go do miseczki, dodajemy pieprz i sól oraz
pastę z oliwek, tak by uzyskana masa miała konsystencję farszu. Zanurzamy
papier w wodzie (według przepisu na opakowaniu), kładziemy na deskę i czekamy,
żeby zmiękł, nakładamy ok. łyżkę farszu, rozprowadzamy równomiernie po niemal
całej powierzchni płatka. Następnie kładziemy pasek łososia i wedle uznani
polewamy sosem chrzanowym, całość zawijamy. Roladki możemy podawać pokrojone w
plasterki (ok. 2-3 cm) lub w całości, razem z oliwkami.
Smacznego!