Soczysta rolada z polędwicy wieprzowej z pieczarkami, żółtym serem i boczkiem. Najprostszy i najsmaczniejszy przepis na wieprzowinę, który pokochasz od pierwszego kęsa.
Przepis na roladę
Wyjątkowa rolada z soczystej polędwicy, która skrywa w sobie farsz z pieczarek, żółtego sera oraz boczku. Idealny przepis na niedzielny obiad dla całej rodziny. Delikatne w smaku mięso świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami i prostą surówką. Polędwiczka wieprzowa to niezwykle delikatne mięso, podana w formie rolady z dodatkami w środku smakuje wybornie. Dzięki dodaniu boczku nie musisz bać się, iż będzie wysuszona.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Rolada z polędwicy wieprzowej z pieczarkami
Składniki:
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula
- 300 g pieczarek
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 30 g sera żółtego
- 12 plastrów boczku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1,5 łyżeczki soli
- 6 ziemniaków
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną cebulę. Po chwili dorzuć również pokrojone pieczarki. Nie musisz ich obierać, wystarczy dokładnie umyć. Gdy grzyby stracą objętość i zbrązowieją, dopraw je solą oraz pieprzem.
Rolada z polędwicy wieprzowej z pieczarkami- Pyszności
Do słoiczka wsyp czerwoną paprykę słodką, suszony czosnek oraz sól i pieprz. Wymieszaj przyprawy. Polędwiczkę natnij na górze i posyp przygotowaną mieszanką przypraw z obu stron.
Rolada z polędwicy wieprzowej z pieczarkami- Pyszności
Na blacie rozłóż plastry wędzonego boczku tak, aby nachodziły na siebie.Ułóż na nich przyprawioną polędwiczkę. W nacięciu umieść podsmażone pieczarki z cebulą.
Rolada z polędwicy wieprzowej z pieczarkami- Pyszności
Na pieczarkach ułóż kawałki sera i zawiń mięso w plasterki boczku. Zawiń całość w folię aluminiową.
Rolada z polędwicy wieprzowej z pieczarkami- Pyszności
Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i podziel na mniejsze części. Dodaj do nich olej roślinny oraz mieszankę przypraw, która pozostała po przygot0waniu mięsa. Dokładnie wymieszaj, aby przyprawa równomiernie otoczyła warzywo. Na blaszce ułóż przygotowane mięso i przyprawione ziemniaki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 30-40 minut. Następnie rozetnij folię i piecz przez kolejne 10 minut.
Rolada z polędwicy wieprzowej z pieczarkami- Pyszności
Przygotowane mięso podziel na części i serwuj w towarzystwie upieczonych ziemniaków. Udekoruj posiekaną natką pietruszki i podaj swoim bliskim.
Smacznego!
Rolada z polędwicy wieprzowej z pieczarkami- Pyszności